ΕΤΥΚ και Ελληνική Τράπεζα συμφώνησαν με τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας και προχωρούν σε ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ)για τους υπαλλήλους της Ελληνικής. Βασικό χαρακτηριστικό της νέας σύμβασης είναι η ομογενοποίηση του προσωπικού, αίροντας τις δύο ταχύτητες υπαλλήλων που ίσχυαν από τη μεταφορά του προσωπικού της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ).

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ, Λοΐζος Χατζηκωστή, συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Υπουργείο Εργασίας για να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία. Η Συλλογική Σύμβαση αφορά τα έτη 2019 – 2022.

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τις εργασιακές σχέσεις στον τραπεζικό τομέα, επειδή έπειτα από μια μακρά περίοδο εκκρεμοτήτων και διαφωνιών, έχει επιτευχθεί συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και της ΕΤΥΚ», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση.

Σημείωσε ότι η θετική ανταπόκριση προς τη μεσολαβητική πρόταση που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποτελεί μια θετική εξέλιξη, που επιβεβαιώνει την αξία του κοινωνικού διαλόγου και της συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων.

Το πλαίσιο συναντίληψης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πλευρών προνοεί την αποδοχή του περιεχομένου της μεσολαβητικής πρότασης και επιβεβαιώνει τη βούληση για εποικοδομητική συνεργασία, λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν, ανέφερε ο Υπουργός.

Ευχαρίστησε τις δύο πλευρές, σημειώνοντας ότι «συνεργάστηκαν εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, διασφαλίζοντας την ομαλότητα και την σταθερότητα, σε μια κρίσιμη συγκυρία με μεγάλες προκλήσεις στο εξωτερικό, που καθιστά απαραίτητη τη συνεννόηση και τη συνεργασία στο εσωτερικό».

Ο Υπουργός επιβεβαίωσε την προσήλωση της Κυβέρνησης στη διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας.

Ερωτηθείς, είπε ότι με τη συμφωνία «ολοκληρώνεται η ενοποίηση των εργασιακών πτυχών της Τράπεζας, όπου το σύνολο του προσωπικού εντάσσεται στις κλίμακες που είναι συμφωνημένες και προνοούνται μέσα από τη ΣΣΕ, καθώς και άλλα σημεία, για τα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν».

Ακολούθως ο κ. Χατζηκωστής και ο κ. Χριστοδούλου, εκ μέρους της ΕΤΥΚ και της Ελληνικής Τράπεζας, αντίστοιχα, ευχαρίστησαν τον Υπουργό και την Κυβέρνηση για τη συμβολή στη θετική κατάληξη, και τόνισαν την ετοιμότητά τους για συνεργασία προς όφελος της Τράπεζας και του προσωπικού για ουσιαστική συμβολή στη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η Συλλογική Σύμβαση στην Ελληνική Τράπεζα έληξε το 2018 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε, κάτι που επιτεύχθηκε την Παρασκευή μετά τη μεσολαβητική προσπάθεια που αναπτύχθηκε κατά το τελευταίο διάστημα, επηρεάζοντας θετικά περίπου 2.200 εργαζόμενους, όπως είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής.

Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ακόμα ότι «το σημαντικό είναι ότι θα υπάρχει μια ομογενοποίηση των συμβάσεων τώρα πια, και το προσωπικό αισθάνεται ότι δεν υπάρχει προσωπικό δύο κατηγοριών και είναι όλοι μέσα στην ίδια ομπρέλα».

Ερωτηθείς για τη δημοσιοποίηση του κόστους της σύμβασης, ανέφερε ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε μεταβατική φάση, σε διαδικασίες εξαγοράς. “Όταν αυτή ολοκληρωθεί, μετά τις αποφάσεις των εποπτικών αρχών, και μετά τη δημόσια προσφορά που θα γίνει, δεσμεύομαι στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση να περάσουμε αυτά στα οποία έχουμε συναντίληψη σήμερα και θα γίνει και η αντίστοιχη δημοσιοποίηση”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι το κόστος θα υπολογιστεί αφού, από κοινού με την ΕΤΥΚ, τοποθετηθούν όλα τα άτομα στις κατάλληλες κλίμακες και αυτό θα δημοσιοποιηθεί πρώτα στους μετόχους.

Σε γραπτή επικοινωνία του με το προσωπικό της Τράπεζας, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι Αντώνης Ρούβας (iCEO) και Γιώργος Χριστοδουλίδης (Head of HR), έκαναν ό,τι μπορούσαν τις τελευταίες εβδομάδες αποδεικνύοντας τη θέλησή τους να στηρίξουν τη μεσολαβητική διαδικασία, υιοθετώντας θέσεις που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν κόκκινες γραμμές της Τράπεζας, με αποτέλεσμα την υιοθέτηση της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού και “την πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού της Ελληνικής Τράπεζας και των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών της”.

Ανέφερε ακόμα, ότι ενόψει της ολοκλήρωσης της πρότασης εξαγοράς, η έγκριση της μεσολαβητικής πρότασης θα γίνει από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό, δεν επηρεάζει την εφαρμογή των προνοιών της μεσολαβητικής πρότασης.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει μαζί με την ΕΤΥΚ στη διαμόρφωση των κριτηρίων προαγωγών, στη βάση των οποίων θα δοθούν οι προαγωγές/αναβαθμίσεις στα μέλη του προσωπικού. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα εφαρμοστούν με αναδρομική ισχύ την ημερομηνία που αναφέρεται στη μεσολαβητική πρόταση, αφού αυτή εγκριθεί από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι με τη συμφωνία μπαίνουν οι βάσεις για ομαλοποίηση των σχέσεων της ΕΤΥΚ με την Ελληνική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι με αυτή μειώνονται οι αδικίες.

Ανέφερε ότι για την ΕΤΥΚ είναι άμεση και ουσιαστική προτεραιότητα η ένταξη στις κλίμακες της ΕΤΥΚ.

Σε ανακοίνωση η ΕΤΥΚ αναφέρει πως η Συλλογική Σύμβαση αφορά τα έτη 2019 – 2022 και εκφράζει την ελπίδα να προχωρήσουν στο μέλλον στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τον Σύνδεσμο Τραπεζών για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης για τα έτη 2023-2025.

Επισημαίνει ακόμα ότι η συμφωνία δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις τόσο για την ίδια την Ελληνική Τράπεζα αλλά και τη Eurobank, που έμμεσα είναι εμπλεκόμενη, αλλά και την τυχόν ολοκλήρωση της αγοράς της CNP Insurance Holdings από την Ελληνική Τράπεζα, που σε κάποιο στάδιο πιθανότατα να καταλήξει στη Eurobank.

Πηγή: ΚΥΠΕ