Άρχισε σήμερα εκστρατεία διαδικτυακής συλλογής υπογραφών σε Έκκληση που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με σκοπό την έκφραση στήριξης για λύση επανένωσης της Κύπρου, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τη συναντίληψη που επιτεύχθηκε στη συνάντηση στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου 2019, με τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία επεξηγήθηκε το σκεπτικό της υπερκομματικής αυτής πρωτοβουλίας, η οποία εμφορείται καθαρά από ανησυχία και έγνοια για το μέλλον της Κύπρου, δεδομένου του ορατού κινδύνου μονιμοποίησης της διχοτόμησης και μελλοντικής ολοκληρωτικής τουρκοποίησης της χώρας μας.

Τονίστηκε η πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αυτός, είναι η επανένωση της Κύπρου με βάση τις αρχές που αναφέρονται πιο πάνω και λεπτομερώς, στην Έκκληση.

Εκφράστηκε, επίσης, η πίστη ότι η προοπτική για επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού, που ελπίζεται να τροχοδρομηθεί με την άτυπη πενταμερή συνάντηση που κάλεσε ο Γ.Γ των Η.Ε. για τις 27-29 Απριλίου, θα ενισχυθεί σημαντικά αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, ο Γ.Γ. των Η.Ε. και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, γνωρίζουν ότι η διαδικασία στηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.


Στη δημοσιογραφική διάσκεψη προβλήθηκαν ολιγόλεπτες οπτικογραφημένες παρεμβάσεις στο ίδιο πνεύμα και υπέρ της επανένωσης της Κύπρου από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιώργο Βασιλείου, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, τον νομικό διεθνολόγο Τουμάζο Τσιελεπή, και τον πρώην Βουλευτή και Συμπρόεδρο της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκη Χατζηδημητρίου. Οι παρεμβάσεις αυτές θα προβάλλονται και ως μέρος της ενημερωτικής εκστρατείας για την συλλογή υπογραφών, που έχει αναληφθεί από το διαφημιστικό γραφείο Telia & Pavla BBDO.


Η ομάδα των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας αποτελείται από τους Φάνο Επιφανίου, επιχειρηματία, Ανδρέα Μάτση, επιχειρηματία, Ελευθέριο (Έρικ) Μοντάνιο, δικηγόρο, Χρήστο Π. Παναγιωτίδη, πολιτικό αναλυτή και εγκεκριμένο λογιστή και Παύλο Αναστασιάδη, πρώην πρέσβη.


Την Έκκληση αρχικά προσυπόγραψαν 150 γνωστοί Κύπριοι, προερχόμενοι από διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους και τώρα καλούνται να την προσυπογράψουν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα 1Cyprus.eu οι πολίτες της Δημοκρατίας, άνω των 18 ετών, που ανήκουν στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Αν και η διαδικασία υπογραφής είναι εύκολη και απλή, παρέχεται υπηρεσία τηλεφωνικής στήριξης για την υπογραφή, καλώντας τον αριθμό 700-74-777 (απλή αστική χρέωση) από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, μεταξύ των ωρών 8πμ – 8μμ.

Στο κείμενο της Έκκλησης, αφού αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους θεωρείται ότι η λύση επανένωσης είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθούν οι σοβαροί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Κύπρος και η Ελληνοκυπριακή κοινότητα, περιγράφεται η επιδιωκόμενη συμφωνία λύσης με τις εξής, μεταξύ άλλων, παραμέτρους:

«…συμφωνία λύσης του Κυπριακού προβλήματος με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Βάση θα είναι η Κοινή Δήλωση της 11 Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις και το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. της 30 Ιουνίου 2017 με τις έξι παραμέτρους του.

Νοείται ότι:
• Θα συμφωνηθεί, όπως και η υπόδειξη του Γενικού Γραμματέα, η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυητικών και μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας εντός τακτού χρονικού διαστήματος.
• Θα συμφωνηθούν διευθετήσεις που θα ικανοποιούν το αίσθημα ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων, όπως και διευθετήσεις για την επίλυση αδιεξόδων στη λήψη ομοσπονδιακών αποφάσεων και για την επίβλεψη της εφαρμογής της λύσης.
• Η συμφωνία θα απαγορεύει ρητά τη διχοτόμηση, απόσχιση και ένωση μέρους ή όλης της Κύπρου με άλλο κράτος.».

Ολόκληρο το κείμενο της Έκκλησης, όπως και ονομαστική κατάσταση των ατόμων που αρχικά προσυπέγραψαν την Έκκληση, παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα 1cyprus.eu. Όπως επίσης κείμενο με απαντήσεις σε “Συχνά Διατυπούμενες Ερωτήσεις”.

Η ομάδα πρωτοβουλίας καλεί όλους να συμπορευθούν στην προσπάθεια αυτή, προσυπογράφοντας την Έκκληση για την Επανένωση της Κύπρου και ενθαρρύνοντας και άλλους να πράξουν το ίδιο, ώστε να δώσουμε, όλοι μαζί, έκφραση στη φωνή μας για να αποτραπεί η παγίωση της διχοτόμησης και η ολική καταστροφή της Κύπρου. Για να επιλυθεί επιτέλους το Κυπριακό και απαλλαγεί πια από την κατοχή η πατρίδα μας, δίδοντας ελπίδα στο μέλλον και τη νέα γενιά.