*Φωτογραφία αρχείου

Πέντε άτομα συνελήφθησαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση που αφορά μεταξύ άλλων υποβοήθηση προσώπου τρίτης χώρας για παράνομη είσοδο στη Κυπριακή Δημοκρατία, υποβοήθηση προσώπου τρίτης χώρας με πρόθεση και με σκοπό αποκόμιση κέρδους, παράνομη είσοδο στο έδαφος της Δημοκρατίας και μεταφορά προσώπου δια υδάτινης οδού με μη ασφαλή ή υπερφορτωμένο σκάφος.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Χρήστος Ανδρέου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας «γύρω στις 14.15 το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Αυγούστου εντοπίστηκε σκάφος που έπλεε ανοικτά του Κάβο Γκρέκο. Ακατος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας προσέγγισε δύο ώρες αργότερα μία ξύλινη βάρκα στην οποία βρίσκονταν πέντε παράτυποι ενήλικες άντρες από τη Συρία».

Πρόσθεσε ότι «λίγο πριν τις επτά το απόγευμα εντοπίστηκε και δεύτερη ξύλινη βάρκα η οποία έπλεε ανοικτά του Κάβο Γκρέκο στην οποία ύστερα από έρευνες διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 32» άνδρες μετανάστες, εκ των οποίων οι 7 ήταν ανήλικοι.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 01.30 τα ξημερώματα οι δύο βάρκες λόγω της άσχημης κατάστασης τους βούλιαξαν, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να περισυλλεγούν από άκατο της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και να οδηγηθούν με ασφάλεια στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου.

Οι επιβαίνοντες στις βάρκες ανέφεραν στην Αστυνομία ότι ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης 24 Αυγούστου από παραλία της Συρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου κατά τη διάρκεια των εξετάσεων της Αστυνομίας προέκυψε μαρτυρία εναντίον πέντε ανδρών οι οποίοι φαίνεται ότι ενέχονται στα υπό διερεύνηση αδικήματα, ενώ από περαιτέρω έρευνες διαπιστώθηκε ότι ένας από αυτούς είναι απαγορευμένος μετανάστης και η είσοδος του στη Δημοκρατία απαγορεύεται λόγω απέλασης του.

Οι πέντε άνδρες συνελήφθησαν δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης και αύριο αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης τους.

Οι υπόλοιποι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Παράτυπων Μεταναστών Πουρνάρα.

Εν τω μεταξύ πληροφορίες του ΚΥΠΕ από την Αστυνομία αναφέρουν ότι γύρω στις 3.00 το μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκε και τρίτο σκάφος ανοικτά του Κάβο Γκρέκο στο οποίο φαίνεται να επιβαίνουν 17 άνδρες.

Τις υποθέσεις διερευνά το ΤΑΕ Αμμοχώστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ