Στις 12 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στο Κακουργιοδικείο η υπόθεση εναντίον τεσσάρων φυσικών προσώπων, που αφορά στο ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera.

Αυτό ανέφερε σήμερα η εισαγγελέας Έλενα Κλεόπα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, σχετικά με την πορεία των υποθέσεων που σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ).

Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, που συζητούσε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) για το ΚΕΠ, η κ. Κλεόπα αναφέρθηκε στις υποθέσεις που έχουν προκύψει μέσα από τα πορίσματα Καλογήρου και Νικολάτου, που έχουν οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίων μέχρι στιγμής. Όπως είπε, δύο υποθέσεις έχουν ήδη παρουσιαστεί, η μία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και η δεύτερη στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ενώ η τρίτη, που σχετίζεται με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, θα παρουσιαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου στο Επ. Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό να προωθηθεί στο Κακουργιοδικείο.

Η υπόθεση που καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας (15/5/2021), βάσει του πορίσματος Καλογήρου, αφορά σε κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών, και έχουν προσαχθεί πέντε φυσικά πρόσωπα και τέσσερα νομικά, τα οποία αντιμετωπίζουν συνολικά 37 κατηγορίες. Η κ. Κλεόπα σημείωσε ότι για την υπόθεση αυτή η ακροαματική διαδικασία βρίσκεται στο τέλος της και η γνωμάτευση αναμένεται στις 31 Αυγούστου.

Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας (24/6/2022) καταχωρήθηκαν με σκοπό την παραπομπή τους στο Κακουργιοδικείο τρεις διαφορετικές ποινικές υποθέσεις, που ενσωματώθηκαν σε ένα κατηγορητήριο, για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, βάσει του πορίσματος Νικολάτου. Ενώπιον της δικαιοσύνης θα προσαχθούν 4 φυσικά πρόσωπα και 3 νομικά, τα οποία είναι αντιμέτωπα με 15 κατηγορίες, για συνωμοσία για καταδολίευση της δημοκρατίας, αποφυγή καταβολής ΦΠΑ και αναληθείς πληροφορίες κατά τον υπολογισμό του ΦΠΑ, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά την υπόθεση που σχετίζεται με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, η κ. Κλεόπα ανέφερε ότι αυτή καταχωρήθηκε στις 14/7/2022 ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με σκοπό την παραπομπή στο Κακουργιοδικείο. Σύμφωνα με τη υπόθεση, που βασίζεται επίσης στο πόρισμα Νικολάου, θα προσαχθούν τέσσερα φυσικά πρόσωπα για πέντε κατηγορίες, συνωμοσία για καταδολίευση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού. Στις 12 Σεπτεμβρίου είναι ορισμένη η πρώτη εμφάνιση της υπόθεσης αυτής ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Τέλος, η κ. Κλεόπα ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες υποθέσεις που εξετάζονται, βάσει του πορίσματος Νικολάτου και Καλογήρου και σημείωσε ότι η εξέτασή τους βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Εξήγησε, δε, ότι προκειμένου να λάβει η Βουλή το πόρισμα Νικολάτου, χωρίς απόκρυψη στοιχείων, θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθούν οι υποθέσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ