Το ζήτημα της πιο ενεργούς συμμετοχής της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού τέθηκε στο περιθώριο των συναντήσεων που έλαβαν χώρα στη Σύνοδο ΕΕ-CELAC, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανήγγειλε πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθούν στην Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύφωνα με το ΑΠΕ, ο ΠτΔ δήλωσε πως έχει ενημερωθεί διεξοδικά από τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γάλλο Πρόεδρο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και φυσικά τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα όσα συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία κι εξέφρασε ικανοποίησή μου για αυτά που έχει ακούσει.

Πρόσθεσε πως κατέγραψε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, προσθέτοντας πως είναι κάτι το οποίο η κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει, αφού εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δικής της πρότασης και προσέγγισης.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι του ανέφεραν πως η ενίσχυση των σχέσεων περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί κατά πόσον αυτές οι δηλώσεις και το ενδιαφέρον, θα συνοδευτεί και από συγκεκριμένες κινήσεις που σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό.

Ο ίδιος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι, συνεχίζονται οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο, θα κορυφωθούν στην Νέα Υόρκη και αναλόγως του αποτελέσματος στη Νέα Υόρκη, ενδεχομένως να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και τον Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τόνισε ότι θα εργαστεί πλέον επί συγκεκριμένων εξελίξεων που αφορούν στην επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με έναν ενισχυμένο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδιαφέρον της Τουρκίας να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε πως με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα καθορίσουν και τη στρατηγική για τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποια ένδειξη για τις θέσεις του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως είναι σημαντικό ότι αντιλαμβάνεται ο Τούρκος Πρόεδρος, βάσει της ενημέρωσης έχει, την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος και στο Κυπριακό, με την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.