Η χρηματοδότηση και η λειτουργία της δεν απειλούνται, τονίζει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ), η οποία όπως αναφέρει, επιθυμεί να διασαφηνίσει τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρηματοδότησή της, που γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΑ αναφέρει ότι έχει επτά συνεργεία που καθημερινά πραγματοποιούν ανασκαφές σε όλο το νησί και λειτουργεί το ανθρωπολογικό εργαστήριο της που αξιολογήθηκε ως το καλύτερο στη νοτιοανατολική Ευρώπη από διεθνείς εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

Προσθέτει ότι ο προϋπολογισμός της ΔΕΑ ανέρχεται σε €3,2 εκατομμύρια ετησίως και διαμοιράζεται σε τρεις τομείς: ανασκαφές και εκταφές, ανθρωπολογική ανάλυση και γενετική ταυτοποίηση.

Το έργο της ΔΕΑ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι ο κύριος και πιο τακτικός χορηγός της Επιτροπής με ετήσια συνεισφορά €2,6 εκατομμυρίων.

Όπως αναφέρει, εκτός από τα κεφάλαια που λαμβάνει από την ΕΕ, 10 χώρες συνεισφέρουν τακτικά στον προϋπολογισμό της ΔΕΑ.

Η ΔΕΑ σημειώνει ότι έλαβε πληροφορίες από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας που αναφέρουν τη λήξη της οικονομικής στήριξης της Γερμανίας προς τη ΔΕΑ, αιτιολογώντας την κίνηση αυτή στην ανακατανομή των κονδυλίων για διεθνή βοήθεια, δίνοντας προτεραιότητα στην Ουκρανία και ειδικότερα στη μετανάστευση.