Αρχίζει ο διάλογος μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, Παιδείας και Εργασίας, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για συνένωση αρμοδιοτήτων στη φροντίδα των βρεφών, των νηπίων και των παιδιών προδημοτικής εκπαίδευσης. Αφορμή και η κρίση του κορωνοϊού, η οποία έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα με τα πρωτόκολλα, ανάμεσα στα παιδιά αυτών των ηλικιών.

Στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, δήλωσε ότι ο σημερινός πολυκερματισμός οφείλεται σε νόμο που ίσχυε από την εποχή της αποικιοκρατίας, όταν τότε στόχος των παιδικών σταθμών ήταν μόνο η φύλαξη των παιδιών.

Σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν δημόσιοι, ιδιωτικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και προδημοτικά σχολεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στα ιδιωτικά σχολεία, όπου φοιτούν παιδιά πολλών και διαφορετικών ηλικιών.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικά πρωτόκολλα, λόγω κορωνοϊού, ανάλογα και με τις δυνατότητες των παιδιών να αυτοεξυπηρετούνται, καθώς και τις ηλικίες τους. Θα ξεκινήσει, είπε, η συζήτηση για ενοποίηση της εκπαίδευσης, κάτω από ένα υπουργείο, στη βρεφική και παιδική ηλικία, με την εμπλοκή ειδικών.