Τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων στην ευρύτερη Λεμεσό, θα απασχολήσουν συνεδρία του Επαρχιακού Συμβουλίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, στον Δήμο Μέσα Γειτονιάς, την ερχόμενη Δευτέρα στις 10 το πρωί, ενώ την Τρίτη το Συμβούλιο θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, στο γραφείο του Κώστα Καδή στη Λευκωσία.

Όπως μετέδωσε ο σταθμός μας, το συμβούλιο των Δημάρχων της Λεμεσού είχε συζητήσει πρόσφατα εκτός ατζέντας περί της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αφορμή νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό που καθιστά υποχρεωτική τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, κάτι για το οποίο το Υπουργείο Γεωργίας έχει ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο.

Μεταξύ των Δημάρχων αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για το ότι οι τοπικές αρχές δεν διαθέτουν ακόμη την υποδομή να παραλαμβάνουν τα διαχωρισμένα απορρίμματα από τα νοικοκυριά.

Περαιτέρω, με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό δημιουργείται επιπρόσθετο ρεύμα για οργανικά απορρίμματα, τα οποία η ΟΕΔΑ Πεντακώμου δεν έχει υποδομή να υποδεχθεί.

Aπό μέλη του Συμβουλίου των Δημάρχων εκφράστηκαν ανησυχίες για εκτόξευση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, που μοιραία θα πρέπει να καλυφθεί από τους δημότες.

Στο τραπέζι τέθηκε επίσης το ότι δεν ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και οι διαφορές μεταξύ του κράτους και του διαχειριστή της ΟΕΔΑ στο Πεντάκωμο, καθώς και η προβληματική μέχρι σήμερα λειτουργία των πράσινων σημείων στην επαρχία Λεμεσού, που είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει κυριολεκτικά η επαρχία με σκουπίδια που απορρίπτονται παράνομα.

Σοβαρές δυσκολίες υπάρχουν και σε σχέση με την αποκατάσταση του σκυβαλότοπου στο Βατί.

Χάρης Παναγιώτου