Έντονα είναι τα ερωτήματα κατά πόσο τηρήθηκαν οι νενομισμένες διαδικασίες από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ για την κατασκευή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στη Λευκωσία. Το θέμα εξετάστηκε σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, με τους βουλευτές να ζητούν επίμονα απαντήσεις από τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου του ΟΚΥπΥ που παρέστησαν στη συνεδρία. Τα όσα διαπιστώνει σε έκθεση του για το θέμα ο Γενικός Ελεγκτής αναμένεται να μεταφερθούν στον Γενικό Εισαγγελέα προς διερεύνηση του ενδεχομένου να προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

Η απόφαση για την ανάληψη του έργου της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στη Λευκωσία φαίνεται, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να μην λήφθηκε σύμφωνα με τον νόμο. Με βάση όσα ανέφερε η Ελεγκτική Υπηρεσία ενώπιον της Επιτροπής, φαίνεται ότι η διαδικασία της ανάθεσης του έργου έγινε με διαδικασίες-εξπρές, κάτι που ήταν δικαιολογημένο αφού οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο. Ωστόσο έγινε λόγος για οσμή διαπλοκής και ενδεχόμενη υπερτιμολόγηση του έργου κατασκευής της Μονάδας.

Το κόστος κατασκευής της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ανήλθε σε 1 εκατ. 245 χιλιάδες ευρώ.Το κόστος για το κτήριο, όπως αναφέρθηκε, ήταν υπερβολικό αφού στοίχισε δύο χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αφορά μόνο την κατασκευή του κτηρίου, αφού δεν υπάρχουν κρεβάτια ή άλλος εξοπλισμός όπως αναπνευστήρες.

Βουλευτές άφησαν αιχμές για κουμπαριές στελεχών του ΟΚΥπΥ με άτομα που εμπλέκονται την κατασκευή του έργου.

Οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ ζήτησαν για δεύτερη εβδομάδα χρόνο για να απαντήσουν στις επικρίσεις που δέχονται.

Ο εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥΠΥ, Χρίστης Λοιζίδης, δήλωσε ότι υπήρχε έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο, για δαπάνη 20 εκ. ευρώ, η οποία περιελάβανε και την ανέγερση και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η οποία υπήρχε η εκτίμηση ότι θα στοίχιζε γύρω στο 1, εκ. 300 χιλιάδες ευρώ.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι εάν έχει ληφθεί απόφαση στα πλαίσια των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλιόυ, με την οποία έχει γίνει η ανάθεση του έργου της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στη Λευκωσία. Η διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τον ΟΚΥπΥ.

Η κ. Γιαννάκη η οποία λαμβάνει μέρος στο διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ, ως εξ οφίκιο μέλος, δήλωσε ότι δεν υπήρχε έγκριση για την συγκεκριμένη δαπάνη. 

Το θέμα αναμένεται ότι θα έχει και συνέχεια, αφού αναμένεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής και ενδεχομένως και βουλευτές ίσως αναζητήσουν από τα αρμόδια όργανα πιθανές ευθύνες.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, δήλωσε ότι αναμένουν τις απαντήσεις του ΟΚΥΠΥ και αναλόγως θα προβούν σε καταγγελία στην Νομική Υπηρεσία, ώστε να ακολουθήσει αστυνομική έρευνα.

Δημήτρης Στρατής