Συμφωνία για ενίσχυση της ετοιμότητας σε όλους τους τομείς, με ενίσχυση των δυνάμεων στις ανατολικές χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αναμένει από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, την Τετάρτη.
 
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνόδου, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το πρώτο βήμα για ενίσχυση της στάσης του ΝΑΤΟ θα είναι η ανάπτυξη τεσσάρων νέων μάχιμων μονάδων (battlegroups) σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία.
 
Όπως είπε, μαζί με τις δυνάμεις που βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, αυτό σημαίνει πως οκτώ συνολικά battlegroups του ΝΑΤΟ θα βρίσκονται σε ετοιμότητα από τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.
 
Παράλληλα ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάνοντας λόγο για ανησυχία των Συμμάχων πως η χώρα θα μπορούσε να παρέχει υλική στήριξη στη Ρωσία.
 
Αναφερόμενος στον ρόλο της Κίνας, είπε πως βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας «όπου αυταρχικές δυνάμεις εμφανίζονται όλο και πιο έτοιμες να χρησιμοποιήσουν τη βία για να πετύχουν τους στόχους τους».
 
«Το Πεκίνο έχει βρεθεί στο πλευρό της Μόσχας αμφισβητώντας το δικαίωμα ανεξάρτητων κρατών να διαλέξουν τον δρόμο τους» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η Κίνα «έχει παρέχει στη Ρωσία πολιτική στήριξη, μεταξύ άλλων εξαπλώνοντας προφανή ψέματα και παραπληροφόρηση».
 
«Οι Σύμμαχοι ανησυχούν επίσης πως η Κίνα θα μπορούσε να παρέχει υλική στήριξη στην Ρωσική εισβολή» ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι ηγέτες θα καλέσουν την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, «να απέχει από τη στήριξη των πολεμικών ενεργειών της Ρωσίας» και να ζητήσει να δοθεί ειρηνικό τέλος στον πόλεμο χωρίς καθυστέρηση.
 
Ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης τη Λευκορωσία να σταματήσει να ενεργεί ως συνεργός της Ρωσίας.
 
«Αύριο, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα επαναδιατυπώσουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Και βοηθούμε τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα» τόνισε.
 
Υπενθυμίζοντας πως τους τελευταίους μήνες οι χώρες της Συμμαχίας έχουν ενισχύσει την στρατιωτική τους στήριξη μέσω της παροχής αμυντικών συστημάτων, drones, καυσίμων και πυρομαχικών, αλλά και μέσω οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας εκατομμύρια προσφύγων, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως αναμένει πως κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα αποφασιστεί περαιτέρω στήριξη μεταξύ άλλων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αλλά και σε εξοπλισμό «κατά χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών».
 
Υπογράμμισε ωστόσο πως «έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε πως ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία και δεν θα γίνει μια σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» καθώς «αυτό θα οδηγούσε σε ακόμα περισσότερους θανάτους και καταστροφή».
 
Σημείωσε ακόμα πως το ΝΑΤΟ, μαζί με την ΕΕ, πρέπει να βοηθήσει τους εταίρους που διατρέχουν κίνδυνο Ρωσικών πιέσεων, όπως τη Γεωργία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, «να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους και το δικαίωμά τους να αναλαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις».
Πηγή:ΚΥΠΕ