Εργάζεται με στόχο να υπάρξουν προοπτικές για κινητικότητα στο Κυπριακό και προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα αλλά «η προσπάθεια συνεχίζεται σε καθημερινή βάση».

Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί εκ νέου τον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε, προσερχόμενος στο 14ο Οικονομικό Συνέδριο Λευκωσίας ότι «δεν έχω να σχολιάσω οτιδήποτε που αναφέρει ο κ. Τατάρ, εμείς εργαζόμαστε όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις, εργαζόμαστε με τα Ηνωμένα Έθνη, εργαζόμαστε έτσι ώστε να υπάρξουν προοπτικές  για κινητικότητα στο Κυπριακό, προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών».

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είπε, «αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να δημοσιοποιήσω οτιδήποτε από όλα αυτά που κάνουμε προς την προσπάθεια επανέναρξης  των συνομιλιών».

Σε ερώτηση αν έχει ενημέρωση για τις ιδέες που επρόκειτο να καταθέσει ο ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε, «φυσικά και έχω ενημέρωση, ο ίδιος ο ΓΓ μετέφερε σε μένα, έχω και ενημέρωση για το τι διημείφθη στη συζήτηση, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να δημοσιοποιήσω».

«Επικεντρώνομαι στην ουσία και η ουσία είναι πώς να πετύχουμε την επανέναρξη των συνομιλιών», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν είναι αυτά που λέχθηκαν και μεταξύ του Προέδρου και του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν λέει διαφορετικά ο ΓΓ ανάλογα με τον συνομιλητή του. Ήταν συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένη συζήτηση. Αλλά δεν θεωρώ σκόπιμο να δημοσιοποιήσω οτιδήποτε. Επικεντρωνόμαστε στην ουσία».

Κληθείς να αναφερθεί στα αποτελέσματα των επαφών του στον Λίβανο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα χθες κατά τη διάρκεια των επαφών μου, ειδικότερα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, σε συνέχεια των όσων συζήτησα με την Πρόεδρο της Επιτροπής».

«Είμαστε σε επαφή, ενημέρωσα μετά την επιστροφή μου από τον Λίβανο για τα αποτελέσματα των συζητήσεων μου και δεν αποκλείω σύντομα να επισκεφθώ και πάλι τον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής. Συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η υλοποίηση όλων αυτών που συμφωνήσαμε», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το σχέδιο «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «προχωρούν οι προεργασίες, χθες είχαμε επίσκεψη εδώ από την αρμόδια Υπουργό των ΗΑΕ, έτσι ώστε να προχωρήσουν όλα αυτά που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ανώτερων αξιωματούχων που έγινε στην Κύπρο, με τη συμμετοχή πέραν των σχεδόν 40 χωρών.

Σημείωσε ότι «θα είναι ευχής έργο να υπάρξει εκεχειρία, αλλά και αν δεν υπάρξει εκεχειρία οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια είναι εκεί και θεωρώ ότι το κλειδί είναι η ολοκλήρωση των εργασιών που γίνονται από πλευράς ΗΠΑ».

«Αναμένω τις αμέσως επόμενες μέρες να ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες, κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε ο Πρόεδρος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ