Αρνείται το Τμήμα Πολεοδομίας να καταθέσει στην Βουλή την επίμαχη μελέτη στατικής επάρκειας που διεξήγαγε, μέσα από την οποία διαφάνηκε ότι 43 προσφυγικές πολυκατοικίες διαγνώστηκαν με προβλήματα στατικής επάρκειας και κρίθηκαν ακατάλληλες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ζουν σε επικίνδυνες συνθήκες.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής με τον διευθυντή της Πολεοδομίας Κυριάκο Κούνδουρο να σημειώνει ότι πρόκειται η έρευνα που έγινε το 2020 και αφορούσε την αποτίμηση μιας γενικής εικόνας των 258 προσφυγικών πολυκατοικιών σε όλη την Κύπρο. Ο διευθυντής της Πολεοδομίας κάλεσε τους βουλευτές που ζήτησαν επίμονα την μελέτη να αποταθούν στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος όπως είπε έθεσε στις προτεραιότητες του το θέμα με τις επικίνδυνες πολυκατοικίες, που βρίσκονται σε συνοικισμούς.

Έντονοι στις τοποθετήσεις τους ήταν όλοι οι βουλευτές, που αναφέρθηκαν στον πρόσφατο σεισμό σε Τουρκία και Συρία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος. Να κατεδαφιστούν ακατάλληλες πολυκατοικίες και να δοθεί νέα στέγη στους κατοίκους.

Χαρακτηριστικές ήταν η αναφορές εργολάβων που εξέφρασαν άποψη στη Βουλή. «Το τσιμέντο λουβούσε με το νύχι μου», ανέφερε κάποιος, ενώ άλλος υποστήριξε ότι την δεκαετία του 80’ πολυκατοικίες κτίστηκαν με άμμο της θάλασσας και τσακκίλια.

Ο Δήμαρχος Λατσιών Χρίστος Πιτταράς που ήταν παρόν στην συνεδρία έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Σε δηλώσεις του στο Κανάλι 6 τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αφού 36 πολυκατοικίες σε τρείς προσφυγικούς συνοικισμούς στα Λατσιά είναι ακατάλληλες και χρίζουν άμεσης εκκένωσης.