Για άλλη μια φορά στο επίκεντρο δημοσιευμάτων από το εξωτερικό η Κύπρος, της οποίας το όνομα συνεχίζει να διασύρεται διεθνώς, κάτι που προκύπτει ως παρεπόμενο του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων και τους ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στο νησί μας.

Η έρευνα του ICIJ Cyprus Confidential δόθηκε στη δημοσιότητα χθες , υπό τον τίτλο «Η Κύπρος αγνοεί τις ρωσικές φρικαλεότητες και τις δυτικές κυρώσεις για να προστατεύσει τον τεράστιο πλούτο των συμμάχων του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Μέσα από την έρυνα καταδεικνύει πως, εταιρείες παροχής υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, συνέβαλαν στην διακίνηση τεράστιων ποσών για Ρώσους δισεκατομμυριούχους, πριν και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Η έρευνα από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, την Paper Trail Media και 67 εταίρους των μέσων ενημέρωσης, είναι η πρώτη από μια σειρά αποκαλύψεων που αναμένεται να ακολουθήσουν και συντάχθηκε με τη συμμετοχή 270 δημοσιογράφων. Bασίστηκε σε περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν από παρόχους υπηρεσιών στην Κύπρο και χρονολογούνται από το 1990 μέχρι τον Απρίλη του 2022.

Μέσα από την έρευνα φαίνεται ότι:

  • Συνολικά 96 πρόσωπα από τη Ρωσία που είναι σήμερα υπό καθεστώς κυρώσεων, χρησιμοποίησαν την Κύπρο. 67 Ρώσοι που εμφανίζονται στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes το 2023, ήταν πελάτες κυπριακών παρόχων υπηρεσιών.
  • Η κοινοπραξία των δημοσιογράφων διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι ο διεθνής ελεγκτικός οίκος PWC στην Κύπρο «βοήθησε τον Αλεξέι Μορντάσοφ, έναν από τους πλουσιότερους βιομηχάνους της Ρωσίας, να μεταφέρει ένα ποσό επενδυτικού κεφαλαίου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να αποφύγει τις κυρώσεις της ΕΕ».
  • Η Κύπρος φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο και στη μεταφορά χρημάτων από ηγέτες της Συρίας, η κρατική εταιρεία της οποίας επιχείρησε να αποφύγει την απαγόρευση των Ηνωμένων Πολιτειών να συναλλάσσονται μαζί της.
  • Συνεργάτες του Κρεμλίνου διοχέτευαν πληρωμές μέσω της Κύπρου, σε βραβευμένο Γερμανό δημοσιογράφο για να δημιουργεί παραγωγές υπέρ του Ρώσου προέδρου. Όπως αναφέρει το Spiegel o Χούμπερ Ζάιπελ,, αμειβόταν με μεγάλα ποσά που αγγίζουν τις 600 χιλιάδες από το Κρεμλίνο, πιθανόν για δέκα χρόνια.
  • Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται από την κοινοπραξία διερευνητικών δημοσιογράφων ως o υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση ρωσικών συμφερόντων και συγκεκριμένα ως ο άνθρωπος «που τα έκανε όλα αυτά δυνατά». Στην ερευνα παρατίθεται και η θέση του πρώην δικηγορικού γραφείου του τέως Προέδρου, το οποίο δηλώνει ότι κανένα από τα μέλη της δικηγορικής εταιρείας δεν έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε αδικοπραγία, και παραθέτει τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η ΜΟΚΑΣ.

Το αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσιοποιήθηκε χθες προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να δηλώνει ότι θα διερευνηθούν όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα.

Η αστυνομία ξεκίνησε από χθες, την αξιολόγηση των δημοσιευμάτων που αφορούν την έρευνα και όπου υπάρχει υπόβαθρο, θα διερευνηθεί κατά πόσον στοιχειοθετείται η διάπραξη ποινικών αδικημάτων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνου ανέφερε ότι θα εξεταστούν προσεκτικά όλα τα στοιχεία για το κατά πόσο παραβιάζουν την νομοθεσία ή άλλους ηθικούς κανόνες. Πρόσθεσε ότι το θέμα είναι κάπως σύνθετο επειδή στο διάστημα στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα, δεν είχαν επιβληθεί οι Ευρωπαϊκές κυρώσεις προς την Ρωσία.