Η μεγαλύτερη ίσως ανθρωπιστική βοήθεια της Κύπρου σε τρίτη χώρα, άρχισε από το πρωί να συγκεντρώνεται σε αποθήκη της Αρχής Λιμένων Κύπρου, απέναντι από το λιμάνι Λεμεσού, με στόχο την φόρτωση της σε εμπορικό πλοίο, που θα αναχωρήσει την Τρίτη.

Η όλη προσπάθεια θα συνεχιστεί και αύριο, με τη συνδρομή της Εθνικής Φρουράς, η οποία ανέλαβε να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια της Κύπρου προς τους χώρους της Αρχής Λιμένων και πρόκειται για μια «πρωτοφανή κινητοποίηση», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΑΛΚ, Δρ Αντώνης Στυλιανού.

«Η Αρχή Λιμένων Κύπρου έχει αναλάβει τον συντονισμό διαχείρισης και στοιβασίας αυτών των υλικών και χαιρόμαστε πραγματικά που συμβάλλουμε στην παροχή αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία», είπε ο κ. Στυλιανού.

Ευχαρίστησε, επίσης, την Εθνική Φρουρά για τη συμβολή της και την Κυπριακή Κυβέρνηση που οργάνωσε όλη αυτή τη διαδικασία, «προσφέροντας έναν τεράστιο όγκο ειδών πρώτης ανάγκης, για την ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του λιμανιού της Λεμεσού, Παναγιώτης Αγαθοκλέους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά και άλλες εθελοντικές υπηρεσίες, έχουμε αναλάβει ίσως μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αποστολής κρατικής βοήθειας σε 3η χώρα».

«Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ξεκινήσει από το πρωί τη συλλογή της βοήθειας σε διάφορα είδη και τρόφιμα που χρειάζεται ο ουκρανικός λαός στις δύσκολες στιγμές που περνά και συνεχίζουμε μέχρι αύριο το απόγευμα να συλλέγουμε όλη την παγκύπρια βοήθεια, με σκοπό την Τρίτη το πρωί, να φορτωθούν στο πλοίο που θα τα μεταφέρει στον κοντινότερο προορισμό και ακολούθως οδικώς για την Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Τέλος, συνεχάρη την Κυπριακή Κυβέρνηση για την πρωτοβουλία αλλά και την πρόσκληση – πρόκληση, όπως είπε, να αναλάβει η Αρχή Λιμένων τη διαχείριση της επιχείρησης, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα του πως «αυτή θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, ώστε το κράτος μας να σταθεί όρθιο απέναντι στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας».