Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, τρεις ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί (ώρα Κύπρου), με τις εξελίξεις που αφορούν στην Τουρκία να είναι από τα βασικά θέματα στην ατζέντα.

Όπως επισήμανε Ευρωπαίος Αξιωματούχος, «η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, έχει επιδεινωθεί», σημειώνοντας παράλληλα ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα ληφθούν μέτρα» εναντίον της Τουρκίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισε την έναρξη απευθείας συνομιλιών.

«Η Γερμανία έχει εργαστεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Όμως υπήρξαν πάρα πολλές προκλήσεις και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε απευθείας συνομιλίες», δήλωσε ο κ. Μάας.

«Γι’ αυτόν τον λόγο, θα μιλήσουμε για τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. αυτήν την εβδομάδα», σημείωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.

Εκτός από το ζήτημα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών, συζητούν την κατάσταση στη Γεωργία, τις εκλογές στη Βενεζουέλα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης, έχουν ανταλλαγή απόψεων για τις διατλαντικές σχέσεις, επισημαίνοντας τις μελλοντικές προτεραιότητες για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μεσημεριανό γεύμα, θα γίνει συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για το πώς θα αυξηθεί η ανθεκτικότητα της ΕΕ. Παράλληλα, θα επανεξεταστούν και οι συνέπειες του νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ