Για τις 15 Μαρτίου στις 10 πρωί έκλεισε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ειρήνης, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η οποία θα επισκεφθεί την Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Πρόκειται για μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της προσπάθειας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταφέρει στην κ. ΝτιΚάρλο και κατ’ επέκταση στον ΓΓ του ΟΗΕ, στον οποίο η αξιωματούχος των ΗΕ υποβάλλει απευθείας τις αναφορές της, τη βούληση της ε/κ πλευράς για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Θα ενημερώσει επίσης την κ. ΝτιΚάρλο για τη διπλωματική προσπάθεια που θα κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα και σε σχέση με την ΕΕ, με στόχο την ενεργότερη εμπλοκή της στις προσπάθειες για το Κυπριακό, πάντα υπό την αιγίδα των ΗΕ, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας πως στόχος είναι η προετοιμασία του εδάφους ώστε να επαναρχίσουν, το συντομότερο δυνατόν, οι συνομιλίες.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει μεθαύριο Πέμπτη συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, για προετοιμασία, ενόψει της επίσκεψης της κ. ΝτιΚάρλο στην Κύπρο, και για συζήτηση επί του στόχου για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Και αυτή η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο των επαφών που κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να δείξει τη βούληση της πλευράς μας για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις άμεσα, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σε σχέση με το έγγραφο που ετοίμασε η Λευκωσία με στόχο την ενεργότερο εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως πρόκειται για ένα έγγραφο εργασίας το περιεχόμενο του οποίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συζητήσει με τους Προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και με ομόλογούς τους, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, στο τέλος Μαρτίου, για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης και 24ης του μήνα.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως προς τον σκοπό αυτό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συναντήσεις στη βελγική πρωτεύουσα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και με τον Σουηδό Πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο του Συμβουλίου της ΕΕ.