Επαφές με όλους τους υποψηφίους Προέδρους με σκοπό τον εμβολιασμό των προγραμμάτων διακυβέρνησης τους με θέσεις για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και στήριξη των πολυμελών οικογενειών είχε Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας.

Σε διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η ΠΟΠΟ στην Λευκωσία επεξηγήθηκε η κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με τις πολύτεκνες οικογένειες.

Σε δηλώσεις του ο γ.γ. της οργάνωσης Σόλωνας Κασίνης υπογράμμισε ότι η Κύπρος βρίσκεται σήμερα στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά το δημογραφικό πρόβλημα, με δείκτη γονιμότητας μόλις στο 1,34. Όπως εξήγησε η ακραία χαμηλή γονιμότητα έχει οριστεί από μελετητές η τιμή κάτω των 1,5 παιδιών ανά γυναίκα. Κάτι που σημαίνει ότι ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί στο μισό σε μια χρονική περίοδο 45 χρόνων. Η Κύπρος σύμφωνα με την ΠΟΠΟ, έχει διανύσει ήδη τα πρώτα 15 χρόνια

Αναφερόμενος στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από την γήρανση του πληθυσμού και την μείωση του εργατικού δυναμικού ο κ. Κασίνης είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είναι πλέον βιώσιμο το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. .

Σημείωσε δε ότι το 1995 το ποσοστό των παιδιών κάτω των 15 χρόνων στο σύνολο πληθυσμού ήταν 24,6%. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 έπεσε στο 15,9%.

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν μεν διάσπαρτες πολιτικές στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για στήριξη της οικογένειας, ωστόσο πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόβλημα και γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται επανασχεδιασμός της δημογραφικής πολιτικής.

Ανάμεσα σε άλλα η ΠΟΠΟ εισηγείται φορολογική μεταρρύθμιση, κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων, μέτρα προστασίας της μητρότητας, συμφιλίωση της εργασίας με την οικογένεια και ολοκληρωμένη εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου σχολείου.