Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Ιούνιο στις εγκαταστάσεις συλλογής και διαχείρισης παλιών ελαστικών οχημάτων στον χώρο του λατομείου του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, άρχισε σήμερα την εξέταση του συνόλου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της επιβάρυνσης στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Πεντακώμου και των γύρω κοινοτήτων.

Η συζήτηση του θέματος άρχισε λίγο μετά τις 12 και 30 το μεσημέρι με τους βουλευτές να εκφράζουν ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή χωροθέτησης της Μονάδας Διαχείρισης Αποβλήτων – ΟΕΔΑ Πεντακώμου αλλά και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην ίδια περιοχή.

Έγινε λόγος για τη συνεχιζόμενη και πιο έντονη καύση αποβλήτων που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες, για την οχληρία και ηχορύπανση από την συνεχή διακίνηση βαρέων οχημάτων και τη ρύπανση του περιβάλλοντος κυρίως της ατμόσφαιρας και των υδάτων.

Κάτοικοι της περιοχής υπέβαλαν παράπονα για την δυσοσμία που προκαλείται από το ΟΕΔΑ και το ΧΥΤΥ Πεντακώμου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα.

Όπως πληροφορηθήκαμε αναμένεται ότι θα συζητηθεί το σύνολο του μείγματος πιθανών επιπτώσεων την δημόσια υγεία, περιλαμβανομένων και των καπνών από τον Σταθμό της ΑΗΚ στην περιοχή.

Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί των αρμοδίων κυβερνητικών τμημάτων. Απαντήσεις για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει το κράτος αναμένεται να δώσει ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και η Υπηρεσία Λατομείων ενώ παρών στην συνεδρία είναι και εκπρόσωπος του ΟΕΔΑ Πεντακώμου. Στην συνεδρία παρέστησαν και ο Έπαρχος Λεμεσού και το κοινοτικό συμβούλιο Πεντακώμου. Τις θέσεις τους θα αναπτύξουν και εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ, του Γενικού Ελεγκτή και της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.