Την ετοιμότητα του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε στον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την διάρκεια σύντομης συνομιλίας, που είχαν στο πλαίσιο των εργασιών του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξενήθηκε χθες βράδυ στη Μαδριτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στο Ταγίπ Ερτογάν μέσω διερμηνέα, του επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν, απέφυγε να εισέλθει στην ουσία όσων του ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και περιορίστηκε να του αναφέρει πως, οι θέσεις και των δύο πλευρών είναι καταθετιμένες επίσημα, ενώ σε σχέση με το ζήτημα για επανέναρξη του διαλόγου, τον παρέπεμψε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Η συνάντηση των δύο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, έγινε σε καλό κλίμα και διήρκησε λίγα λεπτά.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην τοποθέτηση του στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας χθες βράδυ επαναβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την προσήλωσή του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, και σημείωσε πως το Κυπριακό παραμένει μια «ανοικτή πληγή», που όσο διαιωνίζεται θα απειλεί την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε Ανατολική Μεσόγειο και Ευρώπη.

Στο μεταξύ το αδιέξοδο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, κατά τις σύντομες συναντήσεις που είχε μαζί τους στη Μαδρίτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε σε αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Twitter ότι είχε το προνόμιο να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στο περιθώριο του ευρωατλαντικού δείπνου και ότι μεταξύ άλλων αντάλλαξαν απόψεις για το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό.

«Υποστήριξα ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων εταίρων, μια λειτουργική και βιώσιμη λύση είναι πράγματι εφικτή», τόνισε ο Πρόεδρος.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ευτυχής για τη σύντομη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

Πρόσθεσε ότι του εξέφρασε την απογοήτευσή του σε σχέση με την έλλειψη προόδου στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενώ είπε επίσης ότι συμφώνησαν να επανέλθουν στο θέμα το συντομότερο δυνατό.