Έτοιμο να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες είναι το πρώτο ενάλιο αρχαιολογικό πάρκο στην Κύπρο, στο αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας, με υποβρύχιες και παράκτιες διαδρομές και η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών οργανώνουν επίσκεψη και κολυμβητική ξενάγηση σ’ αυτό, το Σάββατο 9 Ιουλίου.

Μέλη της ομάδας του έργου θα βρίσκονται για 4 ώρες δίπλα στις 2 νέες ενημερωτικές πινακίδες του παραλιακού πεζόδρομου, προκειμένου να εξηγήσουν πως το πρόγραμμα ΑνΔιΚατ εισήγαγε διαφορετικούς τρόπους περιήγησης στο μνημείο και το ιδιαίτερο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

Στις 9 το πρωί θα υπάρξει και κολυμβητική ξενάγηση.

Για την εκδήλωση μίλησε στο Κανάλι 6 ο λειτουργός του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών στη Λεμεσό, Γιώργος Παγιάτας.

Να σημειωθεί πως υποβρύχιες εργασίες για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού Αμαθούντας, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος με το ακρωνύμιο ΑΝΔΙΚΑΤ, θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα έχει στόχο την προβολή της υποβρύχιας αρχαιολογικής και φυσικής κληρονομιάς, μέσω της δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων καλεί τους λουόμενους στον χώρο του αρχαίου λιμανιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τους χώρους όπου εκτελούνται εργασίες, για τις οποίες υπάρχει κατάλληλη σήμανση στη θάλασσα και προειδοποιητικές πινακίδες στη ξηρά.

Παρακαλείται επίσης το κοινό να μην μετακινεί αρχαιότητες που τυχόν υπάρχουν στον βυθό, είτε σημάνσεις που έχουν τοποθετηθεί στα πλαίσια του έργου.