Για την Πολωνία αναχωρεί την Κυριακή η κυπριακή αποστολή για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Στίβου, που θα διεξαχθεί μεταξύ 20-25 Ιουνίου 2023. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΟΕΑΣ, η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Ομάδων (πρώην Ευρωπαϊκό Κύπελλο Μπρούνο Τζάουλι) εξολοκλήρου στην ίδια χώρα και την ίδια πόλη, την πόλη Χορζόφ στην Άνω Σιλέσια της Πολωνίας.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου αποφάσισε να εντάξει τη συγκεκριμένη διοργάνωσή της στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αγώνων, ακόμα μία πολυαθληματική διοργάνωση την οποία θα φιλοξενήσει η Πολωνία από τις 21 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2023, στις πόλεις Κρακοβία και Μαλοπόλσκα.

Στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες θα διεξαχθούν αγωνίσματα σε 28 διαφορετικά αθλήματα και σε κάποια θα κριθούν και Ολυμπιακές προκρίσεις. Θα είναι η τρίτη φορά που θα διεξαχθεί η συγκεκριμένη πολυαθληματική διοργάνωση, μετά το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν το 2015 και το Μινσκ της Λευκορωσίας το 2019. Φέτος η Λευκορωσία έχει αποκλειστεί, όπως και η νικήτρια των δύο προηγούμενων διοργανώσεων Ρωσία, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Κύπρος θα βρίσκεται στη Β΄ Κατηγορία ομάδων, με στόχο την παραμονή της σε αυτήν. Τα αγωνίσματα της Β΄ Κατηγορίας θα διεξάγονται τα απογεύματα του τριημέρου 20-22/6. Η Α΄ Κατηγορία, που αναμένεται να προσελκύσει και το περισσότερο ενδιαφέρον από τους ντόπιους, αφού η Πολωνία είναι η νικήτρια των δύο τελευταίων διοργανώσεων, θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 25 Ιουνίου.

Πέρα από τις ομαδικές διακρίσεις, στη διοργάνωση θα υπάρχουν και ατομικές. Δηλαδή, όταν ολοκληρωθεί η δράση και στις τρεις κατηγορίες, οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα καταγράψουν τις καλύτερες επιδόσεις στο κάθε αγώνισμα, και από τις τρεις κατηγορίες, θα συμπεριληφθούν στον πίνακα των μεταλλίων. Υπενθυμίζεται ότι, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων δεν υπάρχουν μετάλλια, αλλά η κάθε διάκριση μεταφράζεται σε βαθμούς.

Στην Α΄ Κατηγορία συμμετέχουν οι Πολωνία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ολλανδία, Ελβετία, Τουρκία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελλάδα, Βέλγιο, Νορβηγία. Στη Β΄ Κατηγορία οι Ουκρανία, Ρουμανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Δανία, Σλοβενία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Λετονία, Κροατία, Ισλανδία, Σερβία, Κύπρος, Μολδαβία, Λουξεμβούργο. Στη Γ΄ Κατηγορία οι Ιρλανδία, Αυστρία, Ισραήλ, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Γεωργία, Αρμενία, Ανδόρα, Βόρεια Μακεδονία, Σαν Μαρίνο, Αλβανία, Μικρά Κράτη (Μονακό, Λίχτενσταϊν, Γιβραλτάρ), Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο.

 

φωτογραφία αρχείου