Στην περεταίρω επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος για την νόσο covid-19 επικεντρώνονται οι αρμόδιες αρχές, καθώς αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την όσο το δυνατό ομαλότερη επανέναρξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Περισσότερα από επτά χιλιάδες νέα ραντεβού για εμβολιασμό διευθετήθηκαν σήμερα μέχρι τις 11 το πρωί, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού από άτομα ηλικίας 27 και 28 ετών.

Η Πύλη, όπως μας ενημέρωσαν δεκάδες ακροατές από το πρωί, άνοιξε με προβλήματα αφού αρκετός κόσμος ταλαιπωρήθηκε με πάνω από μια ώρα αναμονή. Λίγο μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πύλης στις τις 7.30 το πρωί, αρκετοί χρήστες ενώ πλησίαζαν στην διευθέτηση ραντεβού, ο χρόνος αναμονής αυξανόταν αντί να μειώνεται.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Έρευνας, και Καινοτομίας, κατά τη σημερινή μέρα παρατηρήθηκαν μέχρι τις 9 το πρωί τεχνικά ζητήματα που επηρέαζαν την ταχύτητα εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ ακολούθως, συνεχίστηκε η ομαλή λειτουργία της Πύλης.

Μέχρι τις 11:00 διευθετήθηκαν συνολικά πέραν των 7 χιλιάδων ραντεβού, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι τις οκτώ το βράδυ.

Μέχρι τις 9 Μαΐου έγιναν πάνω από 284 χιλιάδες εμβολιασμοί με την πρώτη δόση δηλαδή το 38,4% του πληθυσμού, ενώ περισσότεροι από 87 χιλιάδες έγιναν και για τις δύο δόσεις, δηλαδή το 11,8%.

Η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει ξανά αύριο, από 7.30 το πρωί μέχρι 5.30 το απόγευμα και για τις ηλικίες 25-26 ετών.

Σε δηλώσεις του μετά την κηδεία του Παντελή Κούρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κληθείς να απαντήσει σε επικρίσεις σε σχέση με την πύλη εμβολιασμού και περί ταλαιπωρίας του κοινού στους χώρους δειγματοληψίας, είπε ότι δεν αδικεί όσους εύλογα παραπονιούνται για τις ταλαιπωρίες που υφίστανται τις τελευταίες μέρες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το να μηδενίζεις μια από τις διακρίσεις της χώρας σου, είτε σε σχέση με την Ευρώπη, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, είναι ντροπή για όσους το πράττουν.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες σε ό,τι αφορά τον δείκτη εμβολιασμού και με το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Ερωτηθείς για το θέμα των ψεσινών πανηγυρισμών οπαδών της Ομόνοιας, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι ουδείς θέλει, ούτε και η διοίκηση του συγκεκριμένου Σωματείου, να εκτραπούν οι φίλαθλοι, προσθέτοντας ότι κακώς παραβιάστηκαν τα διατάγματα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αναλογιστούμε και για τα αισθήματα του φίλαθλου κόσμου που πανηγυρίζει μετά από 11 χρόνια.

Διερωτήθηκε εάν θα έπρεπε να παρέμβει η Αστυνομία με αποτέλεσμα να υπάρξουν χειρότερα αποτελέσματα.

Σε σχέση με τους χθεσινούς πανηγυρισμούς 20 χιλιάδων φιλάθλων της Ομόνοιας Λευκωσίας για την κατάκτηση του 21ου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την ομάδα τους, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις, ωστόσο, όπως είπε, ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει παρέμβαση της Αστυνομίας.

Ανέφερε ότι είχε γίνει από πριν συνεννόηση με τους διοργανωτές της φιέστας, αλλά κανένας δεν μπορούσε να συγκρατήσει το κοινό που ήθελε να πανηγυρίσει και σημείωσε ότι γίνονταν rapid tests σε όσους εισέρχονταν στον χώρο του βοηθητικού σταδίου Ηλίας Πούλος.

Τέλος, συνεχίζεται η σταθερή μείωση των ασθενών με κορωνοϊό στα δημόσια νοσηλευτήρια. Συγκεκριμένα, 207 ασθενείς νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 64 σε σοβαρή κατάσταση, ενώ αυξάνονται οι ασθενείς που λαμβάνουν εξιτήρια.