Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός.

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα.

Στο Ναό της Αναστάσεως επιτράπηκε να εισέλθουν οι ιερείς, οι επίτροποι και οι πιστοί που έχουν εμβολιαστεί.

Στις 5 το απόγευμα αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο το Άγιο Φως το οποίο θα φθάσει με ειδική πτήση όπως και τα προηγούμενα χρόνια, την οποία προσφέρει Ρώσος Ορθόδοξος Χριστιανός, σε συνεννόηση με την Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου.

Κατά την άφιξη του Αγίου Φωτός, θα αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους από άγημα της Εθνικής Φρουράς, το οποίο ωστόσο θα είναι στελεχωμένο με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Το Άγιο Φως θα υποδεχθούν ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Κύπρο, Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, και ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, ενώ εκ μέρους της Πολιτείας στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας θα βρίσκεται ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί αρχικά στην Αρχιεπισκοπή και στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, και ακολούθως στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου, και από αυτά τα δύο σημεία θα γίνει η μεταφορά του σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ