Μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες κροτίδων που έχουν κατασχεθεί ποτέ στην Κύπρο, είναι η χθεσινή, μετά τον εντοπισμό τους σε εμπορευματοκιβώτιο στον Ύψωνα,  που περιείχε 303 χιλιάδες κροτίδες.

Η αστυνομία σε σχέση με την υπόθεση έχει προβεί στην σύλληψη τριών προσώπων, ενός 26χρονου και 2 24χρονων, οι οποίοι οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου και τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση.

Οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν παράνομη εισαγωγή και κατοχή εκρηκτικών υλών και ανακρινόμενοι δεν συνεργάζονται με τους ανακριτές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το εμπορευματοκιβώτιο έφτασε με πλοίο στην Κύπρο από το λιμάνι του Πειραιά, ωστόσο οι κροτίδες δεν είναι ελληνικής κατασκευής.

Οι κροτίδες φαίνεται ότι κατασκευάστηκαν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και εξετάζεται κατά πόσον η Ελλάδα ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός.

Η αστυνομία διεξάγει εντατικές έρευνες για την υπόθεση τόσο στη Λεμεσό όσο και στη Λευκωσία.

Οι εξετάσεις επικεντρώνονται στο να εξακριβωθεί από πού εισήχθησαν οι κροτίδες και πως θα γινόταν η διοχέτευση τους στην κυπριακή αγορά.

Η αστυνομία έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι κροτίδες που εντοπίστηκαν θα καταστραφούν την Κυριακή από τις 8 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι στο πεδίο Βολή Αναλυόντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αρχική πληροφορία που είχε η αστυνομία ήταν για εντοπισμό ναρκωτικών, οπόταν μέλη της ΥΚΑΝ έθεσαν υπό διακριτική παρακολούθηση τα γραφεία εταιρείας στο Ζακάκι καθώς και την αποθήκη που διατηρεί στην περιοχή του Ύψωνα, όπου αναμενόταν η εισαγωγή συγκεκριμένου εμπορευματοκιβωτίου.

Χθες το πρωί μεταφέρθηκε στον Ύψωνα το εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο ερευνήθηκε στην παρουσία του υπεύθυνου της αποθήκης, όπου εντοπίστηκαν δυο παλέτα με κιβώτια που περιείχαν περίπου 303 χιλιάδες κροτίδες.

Μισή ώρα αργότερα έφτασαν στα γραφεία της εταιρείας, στο Ζακάκι, τρία πρόσωπα τα οποία μετά από διευθέτηση διαφόρων εγγράφων, μετέβησαν στην αποθήκη στον Ύψωνα για να παραλάβουν το συγκεκριμένο φορτίο, ωστόσο εντοπίστηκαν να περιφέρονται στη γύρω περιοχή.

Το όχημα τους ανακόπηκε από τα μέλη της ΥΚΑΝ και όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για τον 26χρονο και δυο 24χρονους, στην κατοχή των οποίων εντοπίστηκαν έγγραφα που σχετίζονταν με την εισαγωγή του περιεχομένου του εμπορευματοκιβωτίου.

Επίσης, στην κατοχή του 26χρονου εντοπίστηκε χρηματικό ποσό 2.170 ευρώ και στην κατοχή ενός εκ των 24χρονων, χρηματικό ποσό 12.230 ευρώ καθώς και 5.235 τουρκικές λίρες.

Από περαιτέρω εξετάσεις διαπιστώθηκε πως στο εμπορευματοκιβώτιο υπήρχαν 300 χιλιάδες κροτίδες Barbarossa και 3 χιλιάδες κροτίδες άγνωστης ονομασίας, που επίσης παραλήφθηκαν ως τεκμήρια.