Λανθασμένα ανακοινώθηκε χθες θάνατος οκτάχρονης λόγω γρίπης τύπου Α’ έσπευσε σήμερα να διευκρινίσει το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «μετά από περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, διαφάνηκε ότι το περιστατικό αφορά ηλικιωμένο άτομο, το οποίο εισήχθη στο Γ.Ν. Λεμεσού στις 15 Φεβρουαρίου και απεβίωσε 10 ημέρες μετά. Το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι η λανθασμένη πληροφόρηση προέκυψε λόγω τυπογραφικού λάθους στη βάση δεδομένων του.

Σε δηλώσεις της η λοιμωξιολόγος, Μαρία Κολιού, διευκρίνισε πάντως ότι το λάθος έγινε στην ημερομηνία γέννησης που δηλώθηκε για συγκεκριμένο άτομο.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ανάμεσα στα δεκατέσσερα άτομα που έχασαν τη ζωή τους από γρίπη τον χειμώνα, περιλαμβάνονται και νεαρά άτομα, ενώ πρόσθεσε ότι ο αριθμός θανάτων από γρίπη είναι αυξημένος. Απέδωσε το γεγονός στα μειωμένα περιστατικά τα τελευταία δύο χρόνια – εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων – με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανοσία του πληθυσμού.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας από τις 26 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους μέχρι τις 3 Μαρτίου φέτος, συνολικά τα νοσηλευμένα περιστατικά από Γρίπη ανέρχονται στα 440, εκ των οποίων τα 274, δηλαδή πέραν του 50%, αφορούν παιδιά κάτω των 15 ετών.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Επιδημιολόγος Πεδίου του Υπουργείου Υγείας, Βαλεντίνος Σιλβέστρος, είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων έχει καταγραφεί στη Λεμεσό, ενώ τρεις θάνατοι από τους 14 έχουν καταγραφεί στη Λάρνακα.

Δύο θάνατοι που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο αφορούν 24χρονο που κατέληξε από Γρίπη Α’ και 37χρονη που κατέληξε από Γρίπη Β’, και οι δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και μία 48χρονη γυναίκα, καθώς και ένας 56χρονος άνδρας. Σε σχέση με τους υπόλοιπους εννέα θανάτους αφορούσαν ηλικίες άνω των 70 ετών.

Ο κ. Σιλβέστρος σημείωσε ότι το 6% των συνολικών εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορά αναπνευστικούς ιούς, όπως Γρίπη, RSV και Covid 19. Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο η δραστηριότητα της Γρίπης παραμένει αυξημένη στην κοινότητα, ενώ αυτή την περίοδο η παρουσία της Γρίπης Β’ «είναι εντονότερη».

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα άλλους έξι θανάτους από Covid-19 για την εβδομάδα που πέρασε, ενώ εντοπίστηκαν 1.281 νέα περιστατικά του ιού. 41 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, εκ των οποίων οι 10 σε σοβαρή κατάσταση.