Νέες προοπτικές για εμπλουτισμό και ανάπτυξη του οικοσυστήματος τεχνολογίας  στην Κύπρο, εκτιμάται ότι θα φέρει η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα Cyprus Tech Ecosystem Map, που ξεκίνησε να λειτουργεί σήμερα, μετά από πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού συνδέσμου εταιρειών τεχνολογίας «TechIsland», στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο κ. Κόκκινος συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν για τη δημιουργία της πλατφόρμας, η οποία, όπως είπε, αποτελεί μια σπουδαία πρωτοβουλία «που αποδεικνύει τη συνεργασία μεταξύ του οικοσυστήματος τεχνολογίας, της κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, είναι επίσης απόδειξη των προσπαθειών και του έργου που κάνει ο σύνδεσμος TechIsland, ώστε η Κύπρος να αποτελέσει παγκόσμιο προορισμό για ένα οικοσύστημα ταλέντων και καινοτομίας.

«Τολμώ να πω ότι ο TechIsland είναι το προωθητικό καύσιμο για το οικοσύστημα καινοτομίας μας», ανέφερε, ενώ υπενθύμισε την κατάταξη της χώρας μας στην 10η θέση στον τομέα καινοτομίας, στην πρόσφατη ετήσια έκθεση European Innovation Scoreboard 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Είναι, υπέδειξε, η πρώτη φορά που η Κύπρος κατατάσσεται στο νούμερο 10, ενώ πριν 3 με 4 χρόνια κατατασσόταν μεταξύ της 20ης και 22ης θέσης. « Άρα προχωρήσαμε τόσο γρήγορα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό σίγουρα οφείλεται στις προσπάθειες και τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και των επενδυτών, που εμπιστεύθηκαν τις εταιρείες μας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα Cyprus Tech Ecosystem Map, ο Κυριάκος Κόκκινος δήλωσε πως είναι μια πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ του τοπικού μας οικοσυστήματος τεχνολογίας και καινοτομίας, των διεθνών επιχειρήσεων και της επενδυτικής κοινότητας.

Είναι, συνέχισε, μια ψηφιακή πύλη, που θα ενδυναμώσει πραγματικά την τοπική μας βιομηχανία, «ένα στοχευμένο δίκτυο που μπορεί να σας υποστηρίξει όλους να αναπτυχθείτε και να ενδυναμώσετε την επιχείρησή σας, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για ένα ισχυρό και ταχέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας, ικανό να οδηγήσει τη χώρα σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, ένα μέλλον οικονομικής ανάπτυξης, με κοινωνική ευημερία και διεθνής ανταγωνιστικότητα, ένα μέλλον που θα φτιάξουμε όλοι μαζί».

Ευχαριστώντας την TechIsland και τις εταιρείες που ενίσχυσαν με τον δικό τους τρόπο την πρωτοβουλία (ASBISC Enterprises PLC, Cyta Business, TA Ventures,  IClub Global), ο Υφυπουργός Έρευνας διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα είναι υποστηρικτής σε αυτή τη διαδρομή.

Η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συμπίπτει με την έναρξη της μεγάλης γιορτής της τεχνολογίας, το «Reflect Festival», που ξεκινά το βράδυ της Τετάρτης με πάρτι στο Limassol Agora, ενώ οι επίσημες εργασίες θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διήμερο στο παλιό λιμάνι Λεμεσού, στον χαρουπόμυλο Λανίτη και στο Πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ, στη μαρίνα Λεμεσού.

Πηγή: ΚΥΠΕ