Στην Άγκυρα προσκάλεσε τον Ερσίν Τατάρ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη χθεσινή νίκη του στις λεγόμενες “εκλογές” στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο άντρες, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στον Ερσίν Τατάρ ότι «οι Τ/Κ απέδειξαν για άλλη μια φορά τη δημοκρατική τους ωριμότητα σε ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτοντας ότι το όνειρο του Ερσίν Τατάρ για το μέλλον και η ισχυρή ηγετική του φυσιογνωμία, κατάφεραν να κερδίσουν τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σε μια δύσκολη περίοδο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι πιστεύει ακράδαντα πως ο Ερσίν Τατάρ, κατά τη λεγόμενη ‘προεδρία’ του, θα συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα του ψευδοκράτους με επιτυχία, προσθέτοντας ότι και θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τη συνεργασία τους για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα συνεχίζουν και τις προσπάθειές τους για επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η πρώτη αντίδραση από την ελληνοκυπριακή πλευρά για το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα, ήρθε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, ο οποίος μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο.

Όπως είπε ο κύριος Κούσιος, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ο Ερσίν Τατάρ να ανταποκριθεί θετικά στη νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Ο κύριος Κούσιος υπογράμμισε ότι η εκλογή ηγέτη είναι απόφαση των ίδιων των Τουρκοκυπρίων και η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία. Σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει να δει με ποιο τρόπο θα αντιδράσει ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, αλλά και η Τουρκία, στο νέο κάλεσμα του Αντόνιο Γκουτέρες.

Υπογράμμισε, παράλληλα, τον καθοριστικό ρόλο της Άγκυρας στην επίλυση του Κυπριακού, και έφερε ως παράδειγμα το θέμα των εγγυήσεων.

Ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος τόνισε την ίδια στιγμή, ότι υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να διαπραγματευθεί στη βάση των συμφωνηθέντων.