Μεταβαίνει σήμερα στη Γενεύη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει ενόψει της άτυπης διάσκεψης 5+1 για την Κύπρο, που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για τις 27-29 Απριλίου.

Με βάση το πρόγραμμα αύριο το απόγευμα η συνάντηση αρχίζει με διμερείς συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αρχικά με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσιν Τατάρ και αργότερα στις επτά ώρα Κύπρου, με τoν Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αργότερα ο κ. Γκουτέρες θα παραθέσει δεξίωση προς τους συμμετέχοντες στην άτυπη διάσκεψη, με συμμετοχή 1 συν 2 από κάθε πλευρά.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο Πρόεδρος μεταβαίνει στην άτυπη διάσκεψη για να συμμετάσχει με δημιουργικό πνεύμα στις εργασίες της για να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού, όπως είπε. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος, όπως και η διαπραγματευτική ομάδα είναι έτοιμοι για όλες τις πιθανές εξελίξεις και σενάρια.

Η λύση δυο κρατών δεν είναι αποδεκτή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι υπάρχει ετοιμότητα για μια λύση που θα είναι μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, που θα στηρίζεται στη συμφωνημένη βάση λύσης όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το κεκτημένο της ΕΕ.

Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση ο κ. Κούσιος είπε πως «είναι λογικό κάποιος να μην είναι αισιόδοξος για την έκβαση της άτυπης Πενταμερούς, εάν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμείνουν στις θέσεις τις οποίες δημοσιοποιούν το τελευταίο διάστημα περί λύσης δύο κρατών». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η εμπειρία του παρελθόντος διδάσκει ότι να υπάρχει ετοιμότητα για τις επίσημες θέσεις που θα θέσει η τουρκική πλευρά κατά τη άτυπη Πενταμερή.

Στην Άγκυρα ο Τατάρ

Αναχώρησε για την Άγκυρα ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος πριν την άφιξη του για την Ελβετία, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον Τούρκο Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο, ο κ. Τατάρ ανάφερε ότι ως νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς θα εξηγήσει κατά τις συναντήσεις του το όραμα του για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η ομοσπονδία δεν είναι η βάση για την επίλυση του προβλήματος.

Επέκρινε στη συνέχεια τον τέως Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση υπέρ της ειρήνης και της ομοσπονδίας που έγινε στα κατεχόμενα το Σάββατο λέγοντας ότι εν μέσω πανδημίας και ενόψει της άτυπης συνόδου η συμμετοχή του Ακιντζί δεν δίνει το σωστό μήνυμα.