«Το λλίον ένι το πολλύν»: Προβολή της ταινίας του Ανδρέα Πάντζη 26 ΜάρτιοςΜαρ 2024 19:30Rio cinema, Λεμεσός

Κινηματογράφος

Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Πάντζη για τον ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή με τίτλο «Το λλίον ένι το πολλύν», προβάλλεται στις 26 και 27 Μαρτίου, στις 19:30, στον κινηματογράφο Ρίο, στη Λεμεσό.

Την προβολή της ταινίας οργανώνει το Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων - Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λεμεσού σε συνεργασία με τον κινηματογράφο ΡΙΟ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης.

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στα φιλοσοφικά και ερωτικά τετράστιχα του σπουδαίου ποιητή (1941- 2021), ο οποίος δεν πρόλαβε να δει την ταινία ολοκληρωμένη.

Τα τετράστιχα, όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης, είναι σύντομα ποιήματα με τρομακτική πυκνότητα και έντονη και απροσδόκητη εικονική αναπαράσταση, που συνορεύει με τα ωραιότερα δείγματα του σουρεαλισμού και ταυτόχρονα στα πιο ώριμα χαϊκού της ιαπωνικής παράδοσης και στα κυπριακά μεσαιωνικά ερωτικά δίστιχα.

Ο Μιχάλης Πασιαρδής είναι ένας από τους λίγους ποιητές που έγραφαν στην κυπριακή διάλεκτο. Αυτή είναι η ίδια ποιητική φλέβα που αρχίζει με τον Βασίλη Μιχαηλίδη, συνεχίζεται με τον Δημήτρη Λιπέρτη, τον Παύλο Λιασίδη και τον Κώστα Μόντη και επάξια αντιπροσωπεύεται με τον Μιχάλη Πασιαρδή.

Μέρος του πρώτου μέρους της ταινίας αφιερώνεται στους τέσσερις διαλεκτικούς μας ποιητές. Επιχειρείται να εντοπιστεί η φλέβα και η σχέση με τον Μιχάλη Πασιαρδή.

Η ταινία είναι μια παραγωγή της Famagusta Film Factory με τη συμμετοχή του ΡΙΚ, του Υφυπουργείου Πολιτισμού (ΣΕΚιν), σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ. Τη στηρίζουν η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, ο ΟΠΑΠ, η CYTA, η Κεντρική Ασφαλιστική και η NETinfo.

Με τον Ανδρέα Πάντζη, που υπογράφει σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία, συνεργάστηκε στην ταινία ως ειδικός φιλολογικός σύμβουλος ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κύπρου Μιχάλης Πιερής και όταν απεβίωσε, τον Νοέμβριο του 2021, τον ρόλο αυτό ανέλαβε ο φιλόσοφος, ποιητής Κλείτος Ιωαννίδης.

Στην ταινία συνέβαλαν και εμφανίζονται επίσης οι Γιώργος Μολέσκης, Χαμπής Τσαγγάρης, Νάσα Παταπίου, Χρήστος Μαυρής, Χάρη Σπανού, Έλενα Χαράλαμπους, Θέκλα Καρίττεβλη, Λάζαρος Μαύρος, Ανδρέας Παράσχος, Γιώργος Καλογήρου, Μιχάλης Ττερλικκάς, Μιχάλης Βιολάρης, Ευαγόρας Καραγιώργης, Κουλής Θεοδώρου, Μάμας Χατζηαντώνης, Όλγα Πιερίδου, Γιάννης Πελεκανίδης, Χριστόδουλος Κωνσταντίνου, Αναστασία Ανδριανού, Ρόζα Μαρία Πάντζη, Παντελίνα Πάντζη κ.ά.

Απαγγέλουν οι ηθοποιοί Γιώργος Μουαΐμης, Αντώνης Κατσαρής, Σπύρος Σταυρινίδης, Κρίστοφερ Γκρέκο, Γιώργος Αναγιωτός, Γιάννης Κόκκινος, Ευαγόρας Θεοδοσίου.

Φωτογράφοι πλατό ήταν οι Ντίνα Χάλλα, Παντελίτσα Χρυσοστόμου με την πρώτη να υπογράφει και τη διεύθυνση παραγωγής.

Διευθυντές φωτογραφίας στην ταινία ήταν οι Πανίκος Αγγελίδης και Χάρης Μυλωνάς, ενώ το μοντάζ υπογράφει η Μαρία Αβραάμ και τον ήχο οι Μίλτος Ευθυμίου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μαρκέλλος Αχνιώτης. Η μουσική είναι του Βάσου Αργυρίδη.

Location

Rio cinema, Λεμεσός

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org