22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 12 ΑπρίλιοςΑπρ 2024 20:00 - 20 ΑπρίλιοςΑπρ 2024 00:00

Κινηματογράφος

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024» πραγματοποιείται από τις 12 μέχρι τις 20 Απριλίου, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, στον Κινηματογράφο Ζήνα στη Λευκωσία και στο K-Cineplex, Mall of Cyprus.

Η διοργάνωση παρουσιάζει ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα από ταινίες από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει έξι τμήματα: το Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών, το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα Glocal Images και τέσσερα εκτός διαγωνισμού τμήματα, το Viewfinder - Ματιές στον Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο, το «Taste of Indie», το τμήμα «Η Κριτική Επιτροπή παρουσιάζει» και το τμήμα για παιδιά και νέους.

Η Κύπρια διεπιστημονική καλλιτέχνις και περφόρμερ, Λία Χαράκη, έχει το γενικό πρόσταγμα στο τελετουργικό μέρος του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024.

Συνεπικουρούμενη από μια δυναμική ομάδα συνεργατών, η Λία Χαράκη θα εντάξει το κοινό στο φεστιβαλικό κλίμα με όχημα μια πρόταση που πραγματεύεται τη διαδικασία της ανεξάρτητης δημιουργίας σε ένα μοναδικό multimedia θέαμα.

Την έναρξη θα κηρύξει η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου την Παρασκευή,12 Απριλίου, στις 20:00, στο Θέατρο Ριάλτο.

Της τελετής θα ακολουθήσει η προβολή της υπαρξιακής, φουτουριστικής ταινίας του Κύπριου σκηνοθέτη Κύρου Παπαβασιλείου "Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα", που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και διακρίθηκε με Βραβείο Κοινού τόσο στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όσο και στο 36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα.

Πριν από την προβολή, η Λία Χαράκη επιφυλάσσει ένα one woman show, υπογράφοντας σκηνοθεσία, ερμηνεία και στίχους. Με εναλλαγή στους ρόλους της τραγουδίστριας και της stand-up περφόρμερ οδηγεί το δρώμενο σ’ ένα ηχητικό κομμάτι με ζωντανό τραγούδι, το οποίο αποτίει φόρο τιμής στους δημιουργούς αλλά και στην πολυπλοκότητα της δημιουργικής διαδικασίας.

Τη μουσική και τον σχεδιασμό ήχου στην τελετή υπογράφει ο Γιάννης Χριστοφίδης, με τη Δέσποινα Καννάουρου και τον Κωνσταντίνο Χατζηδημήτρη να έχουν την ευθύνη για το τυπογραφικό animation και τον Αλεξάνταρ Γιότοβιτς για τον σχεδιασμό φωτισμού. Παρουσιαστής των τελετών θα είναι ο καλλιτέχνης PASHIAS.

Μετά και την προβολή της πρώτης ταινίας της φετινής διοργάνωσης, ακολουθεί σε εορταστικό κλίμα το καθιερωμένο πάρτι στην Πλατεία Ηρώων με τον Dj Σωφρόνη. Το “παρών” θα δώσουν επίσημοι προσκεκλημένοι, τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής, μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας, εκπρόσωποι των διοργανωτών (του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Θεάτρου Ριάλτο), των χορηγών και φυσικά το πιστό κοινό του φεστιβάλ.

Στη Λευκωσία έναρξη κάνει το ντοκιμαντέρ της Lina Soualem "Βye Bye Tiberias" στο πλαίσιο μίας ειδικής προβολής, ενώ ακολουθεί η ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Ιωακείμ Μυλωνά "Μονοκατοικία". Το σαββατόβραδο στη Λευκωσία, στον προαύλιο χώρο του Ζήνα Πάλας, λαμβάνει χώρα μετά τις προβολές το πάρτι έναρξης υπό τον τίτλο «From Berlin With Love» με ήχο, βιντεοπροβολές και μουσική από τη φερώνυμη κολεκτίβα, το οποίο θα εξελιχθεί σε ένα εξαντρίκ και πολύχρωμο χορευτικό συναπάντημα για όλους τους παριστάμενους, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Georg Georgi, David Joel Oberholzer, Florian Denk, Adam Muhabbek, Lukas Hanus και Kai Seekings.

Μόνο για το σαββατοκύριακο αυτό, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά οκτώ (8) ταινίες στη Λεμεσό και άλλες δέκα (10) στη Λευκωσία, ανάμεσα στις οποίες κι αυτές του Τμήματος του Φεστιβάλ που απευθύνεται σε Παιδιά και Νέους.

Γενικές πληροφορίες Φεστιβάλ:

€5 ανά προβολή | €30 κάρτα διαρκείας (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)

Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας

Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα

Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ

Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Το κυπριακό διαγωνιστικό θα προβάλλεται και με τουρκικούς υπότιτλους.

Πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο 77 77 77 45

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα cyprusfilmdays.com.

 

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org