Υπομονή θα πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν να εξυπηρετηθούν από το Κτηματολόγιο. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να αρχίσει μερικώς η λειτουργία του, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε από χάκερς, την περασμένη βδομάδα.

Αφού το Κτηματολόγιο παρέμεινε κλειστό για τρείς εργάσιμες μέρες …αυτή την εβδομάδα θα τεθούν σε λειτουργία κάποιες δραστηριότητες που αφορούν τις μεταβιβάσεις, τις υποθήκες και τις καταθέσεις εμπράγματων βαρών, να μπορεί δηλαδή να καταθέσει κάποιος, να καταθέσει ένα πωλητήριο έγγραφο ή memo εναντίον ενός προσώπου.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες αυτές, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ελίκκος Ηλία αύριο το αργότερο μεθαύριο, το σύστημα θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική βάση στη Λευκωσία, και θα επεκταθεί αργότερα στα υπόλοιπα επαρχιακά γραφεία. Στη συνέχεια, ανέφερε, θα προστεθούν και άλλες υπηρεσίες.

Ο κ. Ηλία σημείωσε ότι οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα και να θέσουν σε λειτουργία τις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου.

Περισσότερο χρόνο αναμένεται να χρειαστεί για τα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η πύλη του Κτηματολογίου για ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε κάποια μόνιμη ζημιά στην πύλη του Κτηματολογίου, ο κ. Ηλία ανέφερε ότι από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Σε ερώτηση για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονταν για αποφυγή μιας τέτοιας επίθεσης, ο κ. Ηλία είπε ότι το Κτηματολόγιο λάμβανε τα ίδια μέτρα με τον υπόλοιπο δημόσιο. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται οι «αόρατο εχθροί» είναι ένα βήμα πιο μπροστά.

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι μετά από αυτό το ανεπιθύμητο περιστατικό το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και το Υφυπουργείο Καινοτομίας θα λάβουν περισσότερα μέτρα.

Σημειώνεται ότι το θέμα της κυβερνοεπίθεσης χειρίζεται και η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και από το Αρχηγείο Αστυνομίας, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.