Πραγματοποιήθηκε το πρωί η συνεδρία Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην οποία ο Υπουργός Εργασίας παρουσίασε στις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις την πρόταση του για το πέναλτι 12% στις συντάξεις.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνεδρίας ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, σημείωσε ότι η πρόταση κινείται αυστηρά, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, χωρίς να επηρεάζει τη βιωσιμότητα του και χωρίς να συνεπάγεται αύξηση των εισφορών.

O κ.  Παναγιώτου εξήγησε ότι η πρόταση επηρεάζει σημαντικό ποσοστό των συνταξιούχων που έχουν υποστεί αναλογιστική μείωση οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 25% του συνόλου, μέσα από τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Θα επηρεαστούν, είπε,  μέσα από την εξαίρεση της πλήρους βασικής σύνταξης από το πέναλτι του 12% για όσους πολίτες ανταποκρίνονται στα κριτήρια

“Η πρόταση αφορά όσους συμπληρώνουν το 85% της περιόδου ασφάλισης που ανέρχεται σε 40 χρόνια εργασίας, ενώ υπάρχουν επιπρόσθετα κριτήρια και παράμετροι” είπε ο κ. Παναγιώτου.

Όπως ενημερωθήκαμε η πρόταση σημαίνει ότι όσοι έχουν 40 χρόνια εισφορών θα δικαιούνται να απαλλαγούν, από την αναλογιστική μείωση στο βασικό μέρος της σύνταξης και όχι στο αναλογικό.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η σύνταξη χωρίζεται ισόποσα σε αυτά τα δύο μέρη. Και επειδή μόνο στο βασικό μέρος της σύνταξης θα καταργηθεί το πέναλτι, σημαίνει ότι η κατάργηση του θα είναι μόνο στο 6% και όχι για στο 12% που επιβάλλεται σε όσους συνταξιοδοτηθούν στα 63 χρόνια.

Όπως πληροφορούμαστε από την πρόταση επηρεάζονται προς το παρόν εννέα χιλιάδες πολίτες.

Σημειώνεται ότι για τις γυναίκες θα λαμβάνονται υπόψιν και οι πιστώσεις τέκνου, δηλαδή 3 μονάδες για κάθε παιδί που έχουν γεννήσει. Σε ό,τι αφορά στους άνδρες, πρόσθετες πιστώσεις θα γίνονται μόνο για τα χρόνια της στρατιωτικής θητείας.

Ο Υπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι η πρόταση είναι προς συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους και οι λεπτομέρειες της θα προσδιοριστούν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, ο οποίος θα συνεχιστεί με συναντήσεις το επόμενο διάστημα, αφού μελετηθεί η πρόταση.

Υποστήριξε ότι ευνοούνται ιδιαίτερα εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία, μεταποίηση, πωλήσεις και γενικότερα επαγγέλματα στα οποία χρειάζεται χειρωνακτική εργασία και όσοι εργάζονται αμέσως μετά το σχολείο.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε ότι η πρόταση θα μελετηθεί, ωστόσο η αποτίμηση της Ομοσπονδίας των Εργοδοτών είναι θετική επειδή δεν αυξάνονται οι εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.