Την άκρη του νήματος ψάχνει η ΥΚΑΝ για την  εισαγωγή στην Κύπρο των 500 κιλών συνθετικών ναρκωτικών που εντοπίστηκαν χθες σε αποθήκη εταιρείας εκτελωνισμού στη Λάρνακα, τα οποία αποτελούν την μεγαλύτερη ποσότητα που εντοπίστηκε ποτέ στην Κύπρο.

Η ουσία που εντοπίστηκε σε 50 χάρτινα βαρέλια, είναι μεφεδρόνη.

Πρόκειται για διεγερτική ουσία, της οποίας οι φυσικές αντιδράσεις είναι συγκρίσιμες με εκείνες που παράγονται από το ναρκωτικό έκταση ή από την κοκαΐνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει την απαγόρευση της εν λόγω ουσίας που θεωρείται επικίνδυνο ναρκωτικό και κυκλοφορεί νόμιμα σε 12 χώρες μέλη της Ε.Ε

Η μεφεδρόνη είναι ήδη εκτός νόμου σε 15 χώρες μέλη της ΕΕ και η χρήση της συνδέεται με τουλάχιστον 37 θανάτους στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Οι συνθήκες της εισαγωγής των ναρκωτικών αυτών στην Κύπρο, που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έφτασαν από την Ινδία, οι προμηθευτές,

καθώς και οι τελικοί παραλήπτες τους δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει.

Οι πρώτες ενδείξεις της ΥΚΑΝ είναι πως τα συνθετικά ναρκωτικά επρόκειτο να εξαχθούν σε χώρα της ΕΕ και πιστεύεται πως η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως διαμετακομιστικός σταθμός.

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί σχετικά τόσο η Ιντερπόλ, όσο και η Γιούροπολ.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου, η αξία των ναρκωτικών υπερβαίνει το 1 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κύριο Ανδρέου “το φορτίο ήρθε στην Κύπρο αεροπορικώς από τρίτη χώρα, εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία δεν ήθελε να κατονομάσει ενώ γίνονται εξετάσεις με άλλες χώρες και Υπηρεσίες για να εντοπιστούν οι ενδιάμεσοι σταθμοί.

Πιθανολογούμε ότι θα γινόταν επανεξαγωγή των ναρκωτικών και διεξάγονται επίσης έρευνες για να εντοπιστεί η προέλευση, ο αποστολέας και ο τελικός προορισμό τους, επεσήμανε ο κύριος Ανδρέου.

Όσον αφορά στη συγκεκριμένη ουσία, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε πως «είναι μεγάλης χρηματικής αξίας, που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ, ωστόσο σε κάθε χώρα η αξία της είναι διαφορετική.

Ανέφερε ακόμα ότι η ουσία αυτή χρησιμοποιείται όπως είναι, ενώ με κάποιες διαδικασίες μπορεί να κατασκευαστούν και άλλες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες, με αποτέλεσμα η αρχική ποσότητα να πολλαπλασιαστεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «από τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχουν Κύπριοι συνεργάτες των ατόμων που εισήγαγαν τη μεγάλη αυτή ποσότητα ναρκωτικών, ωστόσο στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης οτιδήποτε προκύψει θα εξεταστεί».

Ο Χρήστος Ανδρέου ανέφερε τέλος ότι «δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν τυχαία ή σκόπιμα επιλέγεται η Κύπρος για να γίνεται η μεταφορά ναρκωτικών.