Η ισραηλινή Βουλή ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο μέρος της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που έχει διχάσει τη χώρα και έχει πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις εδώ και μήνες.

Ο νόμος πλέον αυτός αναιρεί τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει κυβερνητικές ή υπουργικές αποφάσεις αν τις κρίνει «παράλογες».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 64 υπέρ εναντίον καμίας κατά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο επικεφαλής του κύριου συνδικάτου του δημόσιου τομέα του Ισραήλ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με άλλους αξιωματούχους συνδικάτων για να συζητήσουν το ενδεχόμενο κήρυξης γενικής απεργίας.

Ο Άρνον Μπαρ-Νταβίντ, πρόεδρος του συνδικάτου Histadrut, προσπάθησε να μεσολαβήσει για να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οι διαφορές δεν ήταν σημαντικές, αλλά οι προσπάθειες διαμεσολάβησης απέτυχαν λόγω πολιτικών ιδιοτροπιών, είπε.

«Από αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε μονομερής συνέχιση της μεταρρύθμισης θα έχει σοβαρές συνέπειες… Ή θα προχωρήσουν τα πράγματα με ευρεία συμφωνία ή δεν θα προχωρήσουν καθόλου», δήλωσε ο Μπαρ-Ντέιβιντ.

Παράλληλα, αντιδρώντας άμεσα στην έγκριση του νομοσχεδίου, η μη κυβερνητική οργάνωση Κίνημα για Ποιοτική Κυβέρνηση στο Ισραήλ δήλωσε ότι θα καταθέσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του σχεδίου νόμου.

Όπως ανέφερε, θα επιχειρηματολογήσει ότι το νομοσχέδιο που επικυρώθηκε συνιστά de facto κατάργηση της δικαστικής εξουσίας και θα πρέπει να ανατραπεί από το Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Anadolu-dpa