Σοβαρός τραυματισμός 29χρονου σημειώθηκε από ρίψη πυροτεχνήματος σε χωριό της επαρχίας Λάρνακας. Η Αστυνομία διερευνά υπόθεση για παράνομη κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, αμελείς και απερίσκεπτες πράξεις.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στα μεσάνυχτα μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ένας 29χρονος, ο οποίος έφερε σοβαρό τραύμα στην παλάμη του αριστερού του χεριού, καθώς και ακρωτηριασμό δακτύλων.

Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, ο 29χρονος τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να πυροδοτήσει πυροτέχνημα, σε ανοικτό χώρο σε χωριό της επαρχίας Λάρνακας, όταν αυτό εξερράγη με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του. Σύμφωνα με την επί καθήκοντι ιατρό του Νοσοκομείου, ο 29χρονος υπέστη ακρωτηριασμό φαλάγγων, μικρού, μέσου και παράμεσου δακτύλου.

Ακολούθως, ο 29χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε πολυκλινική της επαρχίας Λεμεσού, όπου αναμένεται να τύχει χειρουργικής επέμβασης. Η κατάσταση της υγείας του σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν εμπνέει ανησυχία.

Όπως ανέφερε ο 29χρονος στους επί καθήκοντι αστυνομικούς, το πυροτέχνημα το είχε προμηθευτεί προηγουμένως από περίπτερο, για να γιορτάσει τον επικείμενο γάμο φίλου του.

Ο Περιφερειακός Αστυνομικός Σταθμός Κοφίνου συνεχίζει τις εξετάσεις.

Με αφορμή τον τραυματισμό 29χρονου από πυροτέχνημα σε χωριο της επαρχιας Λάρνακας η αστυνομία υπενθυμίζει το κοινό ότι η χρήση πυροτεχνημάτων χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή, είναι παράνομη.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται, καλείται το κοινό να εφαρμόζει τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και να εξασφαλίζει σχετική άδεια από τον Επιθεωρητή Εκρηκτικών Υλών, η οποία στην κάθε περίπτωση ορίζει εξουσιοδοτημένο/αδειούχο πρόσωπο για πυροδότηση των πυροτεχνημάτων σε συγκεκριμένη ημέρα, ώρα και τόπο.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως όλα τα αδειοδοτημένα πυροτεχνήματα περνούν από αυστηρούς ελέγχους ποιότητας και σωστής/ορθόδοξης κατασκευής και αυτό πιστοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από συγκεκριμένους οργανισμούς και γι αυτό και φέρουν οδηγίες στα ελληνικά, καθώς και τη σήμανση/διαπίστευση CE.

Κάθε προσπάθεια πυροδότησης/χρήσης κάποιου πυροτεχνήματος είτε από αναρμόδιο/ανεκπαίδευτο πρόσωπο, είτε μη πιστοποιημένου/αδειοδοτημένου πυροτεχνήματος, αυξάνει γεωμετρικά και την πιθανότητα ατυχήματος, ακούσιας έκρηξης ή και ανάφλεξης με αποτέλεσμα την πολύ σοβαρή πιθανότητα πρόκλησης πολύ σοβαρών τραυματισμών ακόμα και θανάτων, όχι μόνον του χρήστη αλλά και ανυποψίαστων πολιτών ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις, συμπληρώνεται.

Σημειώνεται επίσης η πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς, κάτι που μπορεί να γίνει σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από το σημείο πυροδότησης/χρήσης του πυροτεχνήματος.

Η Αστυνομία καλεί όλους να ευαισθητοποιηθούν και να συμβάλουν στη συλλογική κοινή προσπάθεια για εξάλειψη αυτού του τόσο ενοχλητικού και κυρίως επικίνδυνου φαινομένου, ενώ προτρέπει το κοινό εκεί και όπου αντιλαμβάνεται πιθανή παρανομία να ενημερώνει αμέσως τον τοπικό Αστυνομικό σταθμό ή τη Γραμμή Του Πολίτη στο 1460 για να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση.