Στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης νερού από τις κοινότητες που υδρεύονται από το σχέδιο Αρκολαχανιάς αποδίδουν οι αρμόδιοι το σοβαρό πρόβλημα μη επάρκειας νερού για σκοπούς ύδρευσης, που αντιμετωπίζει η Πάχνα, οι Κυβίδες και άλλα γειτονικά χωριά, σύμφωνα με παράπονα επηρεαζόμενων.

Ο Επαρχιακός Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Δημήτρης Ανδρονίκου, ανέφερε στο Κανάλι 6 πως η Επαρχιακή Διοίκηση μεταφέρει με βυτιοφόρα συμπληρωματικές ποσότητες νερού από το διυλιστήριο της Λεμεσού, ενώ το Τμήμα Υδάτων προχωρά σε έργα προκειμένου να εξοπλίσει συμπληρωματικές γεωτρήσεις, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Πρόσθεσε πως οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε κάποιους μήνες, εντός του καλοκαιριού.

Ο κ. Ανδρονίκου επισήμανε πως το νερό που δίνεται στις κοινότητες πρέπει χρησιμοποιείται αποκλειστικά για υδρευτικούς και όχι αρδευτικούς σκοπούς και πως πρέπει να είναι φειδωλοί στη χρήση του οι διαχειριστές των δικτύων και οι καταναλωτές.

Ο Ανώτερος Λειτουργός στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού Υπεύθυνος Γιώργος Γαβριήλ μας ανέφερε πως λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα για αναδιάταξη και διανομή του νερού στις επηρεαζόμενες κοινότητες και η αποστολή νερού με βυτιοφόρα, κάτι που όπως επισήμανε δεν αποτελεί λύση και είναι πολύ κοστοβόρο. Ανέφερε ακόμη πως σε 10 ήμερες θα συνδεθεί η μία εκ των εκ δύο επιπρόσθετων γεωτρήσεων με το υδρευτικό Αρκολαχνιάς.

Ο κ. Γαβριήλ επισήμανε πως το πρόβλημα προέκυψε λόγω της μεγάλης αύξησης της κατανάλωσης νερού το τελευταίο διάστημα από τις κοινότητες και τόνισε πως πρέπει οι κάτοικοι να εμπεδώσουν υδατική συνείδηση, διαφορετικά ότι και αν γίνει δεν θα μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση.

Ο κοινοτάρχης Απαισιάς, Λευτέρης Περικλή, με παρέμβαση του στην πρωϊνη ενημερωτική εκπομπή στο Κανάλι 6, τόνισε πως μόνο με ανέγερση νέας μονάδας αφαλάτωσης μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.