Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, η οποία προβλέπει ρύθμιση χορηγιών από το Ταμείο Αλληλεγγύης το οποίο αφορά κουρεμένους καταθέτες, μετόχους της τράπεζας Κύπρου και κατόχους αξιογράφων.

Επεξηγώντας την πρόταση ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ένα ποσό 60 εκατομμυρίων που θα προέρχεται από το τέλος επί των καταθέσεων, θα διατίθεται για κάλυψη των πληγέντων από το κούρεμα.

Αναμένεται είπε να επωφεληθούν γύρω στα 840 άτομα τα οποία εργάζονταν πριν το 2013 στην Τράπεζα Κύπρου. Εξήγησε ότι τα άτομα αυτά όταν σήμερα αφυπηρετούν λαμβάνουν μόνο το 52,5% του Ταμείο Προνοίας. Με την ρύθμιση, πρόσθεσε, θα λαμβάνουν το 75% όπως όλοι οι εργαζόμενοι σήμερα στην τράπεζα.

Σε διάστημα 2- 3 χρόνων αναμένεται να επωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι, είπε. Στην συνέχεια τα ποσά που θα περισσεύουν θα πηγαίνουν στα πάγια ταμεία της Δημοκρατίας. Η πρόταση σημείωσε ο κ. Νεοφύτου κατατέθηκε το 2022 όταν ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέλυσε και την πρόταση που ετοιμάζει για τους εγγυητές, σημειώνοντας ότι θα έχουν την ευθύνη μέχρι τον διπλασιασμό του δανείου. Για παράδειγμα όταν μια ομάδα ατόμων για ένα οικιστικό δάνειο 200 χιλιάδες ευρώ, με τους ανατοκισμούς το προβληματικό δάνειο έφτασε τις 800 χιλιάδες ευρώ και η τράπεζα πώλησε το ακίνητο για 150 χιλιάδες, οι εγγυητές θα έχουν την ευθύνη μόνο για 50 χιλιάδες ευρώ και όχι για όλο το δάνειο.

Στην ίδια επιτροπή εξετάστηκε και το θέμα της άρνησης ασφαλιστικών εταιρειών να καταβάλουν νοσήλεια σε νοσηλευτήρια του ΓΕΣΥ με από τροχαία ατυχήματα.

Ο ΟΑΥ επεξεργάστηκε πρόταση σύμφωνα με το οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να καταβάλλουν στο ΓΕΣΥ ποσό ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ από την ημέρα έναρξης εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Πιο συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο για παράδειγμα σε ένα δυστύχημα ένα άτομο τραυματίζεται, οδηγείται σε νοσηλευτήριο του ΓΕΣΥ για περίθαλψη. Η νοσηλεία όμως καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΓΕΣΥ και οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να καταβάλουν το ποσό που πληρώθηκαν από τον πολίτη.