Συνέχεται σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο, βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Οι ανακοινώσεις από την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένονται να γίνουν κατά την συνέντευξη Τύπου στην Φραγκφούρτη, που είναι προγραμματισμένη στις 15:45 ώρα Κύπρου.

Η νέα αύξηση θα είναι η όγδοη συνεχόμενη από τον περασμένο Ιούλιο, παρά την ήπια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος ωστόσο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 5 Ιουνίου, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως οι μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα οδηγηθούν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά, προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά για όσο χρόνο απαιτείται.