Με στόχο την ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την επίλυση αποριών και γενικότερα τον περιορισμό της ταλαιπωρίας σε σχέση με διάφορα επιδόματα, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αποφάσισε την δημιουργία Σημείων Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας σε όλες τις επαρχίες.

Μετά από σχετική απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Υφυπουργείο επιδιώκει την άμεση εξυπηρέτηση του κοινού για τα διάφορα επιδόματα που αφορούν την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, μεταξύ των οποίων το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνου και επιδόματα μονογονεϊκών οικογενειών και πολύτεκνης μάνας.

Σημειώνεται ότι ήδη λειτούργησαν σε πιλοτική φάση Σημεία Εξυπηρέτησης Επιδομάτων στην Λευκωσία, στα Κεντρικά Γραφεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων, στο Κέντρο Πολίτη στην λεωφόρο Προδρόμου και στο Ξυλοφάγου.
Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Πρόνοιας μέσω αυτών σημείων έχουν εξυπηρετηθεί, πέραν των 3.500 πολιτών.

Εκτιμώντας ότι η λειτουργία των εξειδικευμένων Σημείων συνέβαλε στην καλύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών, αποφασίστηκε η εγκατάσταση τους σε όλες τις Επαρχίες. Ήδη τέθηκαν σε λειτουργία τις προηγούμενες μέρες Σημεία στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας και στην Κυπερούντα. Το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν Σημεία εντός των Κέντρων Πολίτη στη Λεμεσό και την Πάφο.

Μεταξύ άλλων οι πολίτες που θα μεταβαίνουν στα σημεία εξυπηρέτησης θα μπορούν:

• Να ενημερωθούν για τις πρόνοιες των νομοθεσιών και τα κριτήρια ώστε κάποιος να θεωρείται δικαιούχος ενός επιδόματος.

• Να παραλάβουν αιτήσεις και έγγραφα για τα επιδόματα.

• Να καταχωρήσουν αιτήσεις, κατόπιν ελέγχου και επιβεβαίωσης ότι είναι πλήρως συμπληρωμένες.

• Σε περιπτώσεις όπου οι αιτήσεις δεν είναι ορθά συμπληρωμένες ή δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα υποστηρικτικά έγγραφα, θα παρέχεται καθοδήγηση στον πολίτη για τη συμπλήρωσή τους.

• Θα μπορούν επίσης, να παραλάβουν και να καταχωρήσουν αλλαγές που αφορούν υφιστάμενες αιτήσεις, όπως ανανέωση ενοικιαστήριων εγγράφων ή προσθήκη τέκνων.

• Να ζητήσουν έκδοση βεβαίωσης λήψης επιδόματος.

Οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στα Σημεία μόνο κατόπιν διευθέτησης ραντεβού καλώντας στο 8000 2000 ή ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων. Τα Σημεία λειτουργούν Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2:30 το απόγευμα.