Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ράφαελ Γκρόσσι, είπε ότι σήμερα βρισκόταν καθ’ οδόν για το ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο ήταν στόχος πυρών τις τελευταίες βδομάδες.

“Ήρθε η μέρα, η Αποστολή Υποστήριξης και Βοήθειας της Ζαπορίζια του ΔΟΑΕ βρίσκεται τώρα καθ’ οδόν”, έγραψε ο Γκρόσσι στο Twitter, λέγοντας ότι η ομάδα από το παρατηρητήριο ατομικής ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών θα έφτανε στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης “αργότερα αυτή τη βδομάδα”.

Ο Γκρόσσι ζητά εδώ και μήνες τη δυνατότητα να επισκεφτεί την περιοχή, προειδοποιώντας για “τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής”.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο έχει έξι από τους αντιδραστήριες της Ουκρανίας, καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα λίγο μετά την εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στο συγκρότημα, κοντά στην πόλη Energodar.

Ο ουκρανικός φορέας Energoatom προειδοποίησε την Κυριακή για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας και φωτιάς μετά τις τελευταίες επιθέσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή γύρω από το συγκρότημα.

Αρχικά η Ουκρανία φοβήθηκε ότι μία επίσκεψη από τον ΔΟΑΕ θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή της περιοχής, αλλά τελικά υποστήριξε την ιδέα της αποστολής.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε το παρατηρητήριο να στείλει μία ομάδα το συντομότερο δυνατόν.

Μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής, το εργοστάσιο είχε αποκοπεί από το εθνικό δίκτυο ενέργειας της Ουκρανίας για πρώτη φορά στη σαραντάχρονη ιστορία του, εξαιτίας “πράξεων των εισβολέων”, είπε η Energoatom. Επανασυνδέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συμφωνήσει στο ταξίδι μιας ανεξάρτητης ομάδας επιθεωρητών στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, μέσω Ουκρανίας, είπε η Γαλλική προεδρία στις 20 Αυγούστου, μετά από ένα τηλεφώνημα του Εμμανουέλ Μακρόν.