Ικανοποίηση εξέφρασε το Υπουργείο Μεταφορών, για την επίτευξη συμφωνίας με την Eurogate, διαχειριστή του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Λεμεσού, που αφορά στην επιβολή χαμηλότερων χρεώσεων στην εισαγωγή και την εξαγωγή εμπορευματοκιβωτίων που περιέχουν χαμηλής αξίας προϊόντα, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου, ο Υπουργός Γιάννης Καρούσος χαιρετίζει τη συμφωνία και ευχαριστεί όλες τις πλευρές για την εποικοδομητική στάση τους στη διαβούλευση, που οδήγησε στο θετικό αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, ανά 20 ποδών εμπορευματοκιβώτιο η χρέωση θα είναι 150 ευρώ αντί 214 (με μείωση 64 ευρώ) και για 40 ποδών εμπορευματοκιβώτιο, 213 ευρώ αντί 328 ευρώ ( με μείωση 115 ευρώ).

Το Υπουργείο τονίζει πως με την συμφωνία διασφαλίζεται η συνέχιση των εξαγωγών και των εισαγωγών ανακυκλώσιμων υλικών, μπεντονίτη και άλλων ευτελών υλικών, τα οποία λόγω της ευαίσθητης αξίας τους επηρεάστηκαν σημαντικά, προστίθεται.

«Η μείωση των υπό αναφορά χρεώσεων αποτελούσε εδώ και καιρό προτεραιότητα του Υπουργείου και συνιστά πολύ σημαντική εξέλιξη τη δεδομένη χρονική στιγμή», τονίζει ο Γιάννης Καρούσος.

Η συμφωνία που επετεύχθη, προσθέτει, επιλύει ακόμα ένα πρόβλημα εν μέσω της πίεσης που δέχεται και η οικονομία της Κύπρου, εξαιτίας των αυξήσεων που προκαλεί ο παγκόσμιος πληθωρισμός.

«Αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, με προσήλωση, να προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για καλύτερη και οικονομικότερη εξυπηρέτηση των χρηστών των λιμένων, των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων και κυρίως των πολιτών», καταλήγει στη δήλωση του ο κ. Καρούσος.

Το ΚΕΒΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως η κατάληξη στις νέες μειωμένες ταρίφες είναι το αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων του ΚΕΒΕ με την εταιρεία EUROGATE και την ενεργό στήριξη και συμμετοχή του Υπουργείου Μεταφορών, με σκοπό τη συνέχιση των εξαγωγών των εν λόγω προϊόντων ιδιαίτερα μετά τις αλυσιδωτές αυξήσεις στα κόστη εξαγωγής των τελευταίων χρόνων που επηρέασαν αρνητικά τις δυνατότητες συνέχισης αυτών των εξαγωγών.

Το ΚΕΒΕ θεωρεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεγάλη επιτυχία για το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας και εκφράζει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του τόσο προς την διεύθυνση της EUROGATE όσο και προς τον Υπουργό και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, για την άψογη συνεργασία τους όλο αυτό το διάστημα.

Την ίδια στιγμή το ΚΕΒΕ απευθύνει έκκληση προς τη Γενική Εισαγγελία να εκδώσει το ταχύτερο δυνατό τη γνωμάτευση της για το θέμα των χρεώσεων για τις υπηρεσίες Διαμετακομιστικού Εμπορίου, ανοίγοντας το δρόμο για ανάπτυξη και αυτής της οικονομικής δραστηριότητας που θα βοηθήσει τα μέγιστα στην περαιτέρω αναβάθμιση της λιμενικής βιομηχανίας στο τόπο μας.