Οι διμερείς σχέσεις, η τριμερής συνεργασία με Ελλάδα, οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν την Πέμπτη, στο Κάιρο, οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι είχαν μια εξαιρετική ευκαιρία για μια εις βάθος συζήτηση για όλο το φάσμα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών και να αξιολογήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο.

“Φυσικά, σημαντικό μέρος της συζήτησής μας σήμερα αφιερώθηκε στις γόνιμες διμερείς μας σχέσεις, δεδομένου ότι ως Υπουργοί Εξωτερικών έχουμε εντολή από τους αξιότιμους Προέδρους μας να ηγηθούμε των προετοιμασιών του 2ου G2G που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο αυτό το φθινόπωρο” είπε, αναφερόμενος στη διακυβερνητική συνάντηση των δύο χωρών.

Συνέχισε λέγοντας ότι η συνάντηση ήταν μια ακόμη καλή ευκαιρία για τον απολογισμό της τριμερούς μας συνεργασίας με την Ελλάδα. “Είχα την ευκαιρία να αναλύσω λεπτομερώς και να ενημερώσω για το διορισμό του Γενικού Γραμματέα της Τριμερούς Γραμματείας στην Κύπρο. Μια εξέλιξη που, πιστεύω, θα βοηθήσει τον συντονισμό εν όψει της 10ης τριμερούς μας Συνόδου Κορυφής που θα φιλοξενήσει η Αίγυπτος το δεύτερο εξάμηνο” ανέφερε.

Όσον αφορά στη γεωγραφική περιοχή των δύο χωρών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αξιολόγησαν τις πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα περιφερειακής συνεργασίας και τις ιδιαίτερες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι επανέλαβε τη σημασία του υπεύθυνου και σταθεροποιητικού ρόλου της Αιγύπτου έναντι της Λιβύης και της κρίσιμης συμβολής της όσον αφορά όλες τις πτυχές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Όσον αφορά το Αιθιοπικό Φράγμα, είπε, “ένα ζήτημα υπαρξιακής σημασίας για την Αίγυπτο, επανέλαβα την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στην επίτευξη μιας συνολικής και νομικά δεσμευτικής λύσης”.

Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι η Αίγυπτος είναι ένα στρατηγικό προπύργιο στην περιοχή και ένας σημαντικός εταίρος, και τόνισε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τη διατήρηση μιας καλής δυναμικής στις σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου.

Στη συνάντηση συζήτησαν επίσης την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και “τις δραματικές συνέπειές της από την ενέργεια στην επισιτιστική ασφάλεια, οι οποίες προσθέτουν στις προκλήσεις που έχουν σημαντική επίδραση στην περιοχή μας. Το γεγονός αυτό καθιστά τη συνεργασία μας ακόμη πιο επιτακτική”.

Τούτου λεχθέντος, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης, “είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος, τόσο για τη μεταφορά φυσικού αερίου, όσο και για καθαρότερες πηγές ενέργειας, όπως το πράσινο υδρογόνο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η Αίγυπτος, επίσης ως οικοδεσπότης της COP 27, δεν μπορεί παρά να έχει κεντρικό ρόλο σε όλες τις υπό εξέταση επιλογές”.

“Πιστεύω πολύ ότι τέτοιες συνέργειες είναι κεντρικής σημασίας. Σχηματισμοί όπως το επιτυχημένο παράδειγμα του EMGF, του οποίου η Κύπρος προεδρεύει φέτος, είναι λαμπρά παραδείγματα περιφερειακής πολυμερούς συνεργασίας βασισμένης σε αρχές και κοινά στρατηγικά συμφέροντα” είπε ο Υπουργός, αναφερόμενος στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Sameh για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να τον ευχαριστήσει “για την πολύτιμη, συνεχή και ακλόνητη υποστήριξη της Αιγύπτου”.

Πηγή: ΚΥΠΕ