Τη 10η θέση στον Παγκύπριο Διαγωνισμό των Κυπριακών Ταχυδρομείων πέτυχε η μικρούλα Νικολέττα Ιακώβου, μαθήτρια της πρώτης τάξης του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου Λεμεσού, γράφοντας μια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις σκέψεις και τα συναισθήματά της για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε με πολλά χαμόγελα την περασμένη Παρασκευή το πρωί στο σχολείο της Νικολέττας, η εκπρόσωπος των Κυπριακών Ταχυδρομείων, Σούλα Μιχαηλίδου, εξήρε την προσπάθεια όλων των παιδιών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Η επιστολή της Νικολέττας, όπως τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, εκφράζει τα συναισθήματά της για τον κόσμο που ζούμε και μιλάει για τη σημασία που θα πρέπει να δίνεται σε όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Την προσπάθεια των παιδιών επαίνεσε και η διευθύντρια του πρώτου κύκλου του σχολείου, Μαρία Πετράκη. Τα παιδιά μέσα από τις εκθέσεις τους, όπως ανέφερε, έχουν αγγίξει πολλές πτυχές από δικά τους προσωπικά βιώματα και θίγουν διάφορα θέματα όπως η πείνα, ο πόλεμος στη Συρία, η φτώχεια, η προσφυγιά, οι πυρκαγιές, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οικογενειακά προβλήματα.

Για τη μαθήτρια που βραβεύθηκε, η κ. Πετράκη είπε χαρακτηριστικά ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας της, κατάφερε να συγκινήσει με την ειλικρίνεια του λόγου της και με το θάρρος της, κάνοντας ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν πολλές ανάγκες.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Γράψε ένα γράμμα σε έναν ενήλικα για τον κόσμο που ζούμε σήμερα», το οποίο αποφασίζεται από την παγκόσμια ταχυδρομική ένωση και μετ’ έπειτα κοινοποιείται στα σχολεία.

Στο διαγωνισμό δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές και μαθήτριες δημοτικών και γυμνασίων ηλικίας μέχρι δεκαπέντε ετών. Ο διαγωνισμός είναι εθελοντικός και η έκταση της έκθεσης υπολογίζεται γύρω στις 800 λέξεις. Όλες οι εκθέσεις αποστέλλονται σε μια ειδική επιτροπή επιθεωρητών στο Υπουργείο Παιδείας, εκ των οποίων επιλέγονται οι 10 καλύτερες. Από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου συμμετείχαν συνολικά 20 παιδιά.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σταύρια Βασιλείου