Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το πρωί συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα και πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ενώ αργότερα σήμερα θα έχει συνάντηση και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Τζον Κέρι, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για τα ουσιώδη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει η πλευρά μας και για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας.

Χθες βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις προσπάθειες επανάληψης του διαλόγου στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ίδια ώρα την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη άρνηση της τουρκικής πλευράς να αποδεχθεί τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. 

 Αναφέρθηκε, επίσης, στις προτάσεις του για υιοθέτηση ενός ουσιαστικού πακέτου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αποσκοπούν, αφενός, στην καλλιέργεια θετικού κλίματος που να διευκολύνει την προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εντός του πλαισίου συμφωνημένων παραμέτρων του ΟΗΕ και, αφετέρου, στον τερματισμό των τουρκικών παράνομων ενεργειών επί ξηράς και θαλάσσης που είναι επιβλαβείς για την Κύπρο και τον λαό της, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, για την ευρύτερη περιοχή και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ζήτησε την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση και υλοποίηση των συγκεκριμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία, όπως είπε, τυγχάνουν στήριξης και από τουρκοκυπριακά οργανωμένα σύνολα, ενώ, παράλληλα, ενθάρρυνε την ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους της Ένωσης για επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες ασφαλώς να είναι συμπληρωματικές των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμμετέχει σήμερα, στη Βρέστη στη Σύνοδο “One Ocean”, που διοργανώνει η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ,  και θα είναι ομιλητής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα ‘Ένας ωκεανός λύσεων για την κλιματική αλλαγή”.

Θέμα της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με επίκεντρο την Πράσινη Ναυτιλία.