Έντονο προβληματισμό κατά πόσον θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, εκφράζουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όπως μουσικές σκηνές, μπουζούκια, κλαμπ και δισκοθήκες, οι οποίες βάσει των διαταγμάτων λόγω κορωνοϊού είναι κλειστές για 4 μήνες και το λουκέτο σ’ αυτές ίσως παραταθεί για ακόμη 3 μήνες.

Όπως δήλωσε στο Κανάλι 6 εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Μουσικοχορευτικών Επιχειρήσεων, Club και Δισκοθηκών, ο Ευθύβουλος Γιωργαλλέττος, θα πρέπει το κράτος να στηρίξει οικονομικά αυτές τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να διευθετήσουν τις μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν με το κλείσιμό τους για να μπορέσουν να ξανανοίξουν. Σε ανοικτή επιστολή τους προς τους αρμόδιους, οι επιχειρηματίες θέτουν το ερώτημα πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα υψηλά μηνιαία ενοίκια που έχουν συσσωρευτεί, καθώς και στα τα τέλη αδειών που κοστίζουν άνω των 3.500 ευρώ ετησίως. Καθώς επίσης στα άλλα τέλη προς τοπικές αρχές, τις πληρωμές σε προμηθευτές, καθώς και τα πνευματικά και μουσικά δικαιώματα.

Επισημαίνουν δε, πως η επανεκκίνηση των επιχειρήσεών τους συνήθως συνδυάζεται με αλλαγές στους χώρους τους και διαφημιστική καμπάνια για τα οποία απαιτούνται μεγάλα χρηματικά ποσά. Αναφέρουν ακόμη πως στις επιχειρήσεις τους εργοδοτούν μεγάλο αριθμό ατόμων,  τα οποία δύσκολα θα μπορούν να βρουν δουλειά κάπου αλλού, αφού οι περισσότεροι είναι μουσικοί, τραγουδιστές, γκαρσόνια και DJs. Τονίζουν πως αποτελούν μέρος της Τουριστικής βιομηχανίας αφού φιλοξενούν εκτός από Κύπριους και αρκετούς τουρίστες.

Χάρης Παναγιώτου