Θα ήταν σοβαρό σφάλμα για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στα χέρια άλλων «παικτών», ιδίως της Τουρκίας, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος Μακρόν πρόσθεσε ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τον θαλάσσιο χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσης μας, όπως είπε, να παραβιάζεται και να απειλείται. «Το γνωρίζετε ότι μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας πάνω σε αυτό το ζήτημα», τόνισε.

O Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε θα συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής Μεσογειακών χωρών τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου στη Γαλλία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι ο ρόλος του Εμανουέλ Μακρόν αναδεικνύει την Γαλλία ως πυλώνα σταθερότητας, θυμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έζησαν τέσσερα βράδια πολύ δύσκολα, αλλά χάρη στην ηγετική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Μακρόν σε συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ, έγινε κατορθωτό να ζήσουν στιγμές επιτυχίας γιατί κατόρθωσαν να φύγουν σχεδόν όλοι ικανοποιημένοι.

Ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο και για τις «πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ώστε η Μεσόγειος να μην είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας ή άλλων δυνάμεων», προσθέτοντας ότι οι πρωτοβουλίες του Γάλλου Προέδρου αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ηγετικός ρόλος της Ευρώπης.

Από τις 12 το μεσημέρι (ώρα Κύπρου) οι δύο πρόεδροι έχουν συνάντηση, με τη συμμετοχή των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, οι διμερείς σχέσεις, οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.