φωτογραφία: Κωνσταντίνος Κυπριανού

Στη σκιά των έντονων αντιδράσεων δημοτών της Λευκωσίας για την αποκοπή δέντρων που άρχισε στο πλαίσιο της ανάπλασης της λεωφόρου Μακαρίου, το θέμα εξετάστηκε χθες σε συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Λευκωσίας. Όπως πληροφορείται το Κανάλι 6, η αρχιτέκτονας του έργου, Μαρίνα Τύμβιου, ενημέρωσε λεπτομερώς τους παρευρισκόμενους για τους σχεδιασμούς του Δήμου σε σχέση με την ανάπτυξη πρασίνου στην πολυσύχναστη λεωφόρο.

Μέχρι στιγμής, όπως είπε, αποκόπηκαν στη βάση του σχεδιασμού του Δήμου περίπου 25 δέντρα, κυρίως ακακίες και στερκούλιες. Όπως εξήγησε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου η αρχιτέκτονας, συνολικά θα αποκοπούν 65 δέντρα. Θα γίνουν ωστόσο 17 μεταφυτεύσεις, δύο στο υφιστάμενο τμήμα που κατασκευάζεται και 15 στα επόμενα τμήματα της λεωφόρου. Θα φυτευθούν επίσης σταδιακά άλλα 370 νέα δέντρα.

Η αποκοπή των δέντρων, όπως επισημάνθηκε, θα γίνει ώστε να μην επηρεαστεί η προγραμματισμένη διέλευση τραμ από τη λεωφόρο Μακαρίου καθώς και η κατασκευή του ισοεπίπεδου με τον δρόμο πεζοδρομίου.

Κάποια δέντρα δεν είχαν φυτευθεί ορθά ή ήταν απεριποίητα, σύμφωνα με τους αρμόδιους. Ένα ερώτημα που ηγέρθηκε, ωστόσο, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, είναι τί θα γίνει μέχρι να μεγαλώσουν τα νέα δέντρα, τα οποία θα έχουν ύψος κορμού 2,80 μ. χωρίς να υπολογίζεται ωστόσο το φύλλωμα, που χρειάζεται χρόνο. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι τα αισθήματα που προκαλεί στους περίοικους, τους καταστηματάρχες της περιοχής και άλλους ενδιαφερόμενους, η κοπή των δέντρων, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από τον Δήμο Λευκωσίας για τον σχεδιασμό, όπως έγινε για το ζήτημα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Δημήτρης Στρατής