Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 14 ετών, εκτινάχθηκε την Τρίτη η τιμή του αμερικανικού φυσικού αερίου, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί όλεθρο στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, οι τιμές του Henry Hub που αποτελεί τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου που βρίσκεται σε περιοχή της Λουϊζιάνας των ΗΠΑ και είναι συνδεδεμένος με τέσσερις εγχώριους αγωγούς, εκτινάχθηκαν πέραν του 9%, στα 8,14 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών της Τρίτης στην Wall Street, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ο Campbell Faulkner, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής δεδομένων στην εταιρεία OTC Global Holdings δήλωσε ότι η σημαντική αύξηση οφείλεται στην συγκέντρωση αυστηρότερων συνθηκών στην αγορά φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία εξετάζει τον έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η παραγωγή μειώνεται στις ΗΠΑ και το αποθηκευμένο φυσικό αέριο είναι κατά 21% λιγότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Η υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας αυτό το Καλοκαίρι με στόχο μηδενικό άνθρακα… η αλλαγή αυτή θα μειώσει την ποσότητα του εφεδρικού αερίου για αποθήκευση, κάτι που ωθεί τις τιμές προς τα πάνω… για να μπει το φυσικό αέριο στην αγορά τώρα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η τιμή του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (Άμστερνταμ) ενισχύεται το απόγευμα της Τρίτης κατά 1,52%, στα 98,53 ευρώ την Μεγαβατόρα, ενώ κατέγραψε υψηλότερη τιμή ημέρας στα 103,3 ευρώ την Μεγαβατόρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ