Ενώπιον των παραγωγών που σχετίζονται με την παρασκευή χαλλουμιού αναμένεται ότι θα παρουσιαστούν οι τελικές εισηγήσεις για τις ποσοστώσεις στις οποίες φαίνεται να καταλήγει το Υπουργείο Γεωργίας.

Όπως ανέφερε στον Σταθμό μας αρμόδια πηγή από το Υπουργείο, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των τυροκόμων, των αγελαδοτρόφων και των αιγοπροβατοτρόφων ο Υπουργός Γεωργίας αναμένεται να παρουσιάσει την τελική του πρόταση σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως πληροφορείται το Κανάλι 6, το Υπουργείο Γεωργίας προσανατολίζεται σε εισήγηση για αλλαγές στις ποσοστώσεις του χαλλουμιού η οποίες θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να παραμείνει Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται ότι θα προταθεί στις ομάδες παραγωγών η μείωση της ελάχιστης ποσότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 35 % και η αύξηση του αγελαδινού γάλακτος στο 65%.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Γεωργίας θέτει προϋποθέσεις για να γίνει αποδεκτή από όλους η προτεινόμενη λύση για το χαλλούμι οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων:

• Την προστασία του προϊόντος.

• Την απόσυρση νομικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κατά του ΠΟΠ.

• Διασφάλιση εμπορικού σήματος για παραπλήσια προϊόντα όπως το χαλλούμι μπέργκερ και σλάις, με τον όρο ότι ο καταναλωτής θα τα ξεχωρίζει από το ΠΟΠ.

• Διασφάλιση της βιωσιμότητας των αιγοπροβατοτρόφων που είναι σε δυσμενή θέση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πριν από μερικά χρόνια την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ με την προϋπόθεση ότι το αιγοπρόβειο γάλα θα πρέπει να ξεπερνά το 50% μέχρι το 2024.

Σε συσκέψεις που έγιναν στο Υπουργείο Γεωργίας με τη συμμετοχή των ομάδων παραγωγών γάλακτος διαφάνηκε ωστόσο, ότι υπάρχει έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος. Πιο συγκεκριμένα όπως μας αναφέρθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες του χρόνου λόγω ειδικών συνθηκών, η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος μειώνεται στο 10%.

Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να ενισχυθούν κατά 30 εκατ. τα κονδύλια για επενδύσεις από νέους ή παλιούς βοσκούς αιγοπροβάτων.

Τα πράγματα ωστόσο δεν θα είναι τόσο εύκολα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας κάποιες ομάδες παραγωγών δεν είναι διατεθειμένες να βάλουν νερό στο κρασί τους. Πιο συγκεκριμένα οι τυροκόμοι, φαίνεται ότι επιμένουν στις δικές τους θέσεις για πιο αυξημένη ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος.

Παράλληλα, συσκέψεις από παραγωγούς πραγματοποιούνται καθ’ άπασαν την νήσο. Ομάδες κτηνοτρόφων από την Επαρχία Πάφου που είχαν χθες συνάντηση απέστειλαν ήδη επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας, ζητώντας διευκρινήσεις για τις ποσοστώσεις. Από τις απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού, αναφέρθηκε στη σύσκεψη, θα εξαρτηθούν και οι περαιτέρω ενέργειες των παραγωγών.

Δημήτρης Στρατής