Σε πλήρη συντονισμό ενεργειών για τη διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος κάλεσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, από το βήμα του Παγκόσμιο Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ.

Χαιρετίζοντας το Συνέδριο, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στα 48 χρόνια που έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή και στην κλιμάκωση της εγκληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, με την απόπειρα εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, τις απειλές προσάρτησης των κατεχόμενων εδαφών και τις συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

“Ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία απαιτείται ενότητα, συνεχής αγώνας και προσήλωση στον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από μια δίκαιη λύση, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των Κυπρίων, είπε η Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται πλήρης συντονισμός ενεργειών “για την προώθηση των δικαίων της χώρας μας και τη διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος”. Όπως είπε, η κυπριακή διασπορά ενισχύει διαχρονικά τις προσπάθειες αυτές, ασκώντας πίεση στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, έχοντας επιτύχει ουκ ολίγες φορές θετική έκβαση σε θέματα που αφορούν την Κύπρο.

Επιπλέον, η Πρόεδρος είπε ότι η ομογένεια αποτελεί το πιο αυθεντικό και ζωντανό κομμάτι του ελληνισμού. “Κι αυτό γιατί οι απόδημοι μας ξέρουν να κρατάνε την πατρίδα καλά φυλαγμένη, ως θησαυρό, μέσα στην καρδιά τους. Ο νόστος διατηρείται, με την ευρύτερη έννοια της νοσταλγίας για την πατρίδα, ως μια ανεκτίμητη υπεραξία που υπερβαίνει τα μικρά και τα καθημερινά”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυπριακή διασπορά αποτέλεσε ανέκαθεν ένα δυναμικό τμήμα του κυπριακού ελληνισμού, που με την πολύτιμη δράση του στηρίζει ποικιλοτρόπως την Κύπρο.